AKTUELNO

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev pozvao je na raspisivanje novih izbora u toj zemlji nakon što je EU odbila da joj da datum početka pregovora o članstvu.

Zoran Zaev je u obraćanju naciji naveo da je on odgovoran pred građanima, ali je pozvao na brze vanredne izbore.

- Spreman sam. Moja stranka je spremna. Moj tim je spreman. Nećemo klonuti duhom i ne odustajemo zbog određenih razočaranja. Ne odustajemo. Borićemo se hrabro i prkosno. Zbog domovine i građana, stojim pred vama uspravno i odgovorno. Odgovorno izlazim pred građane. Evropski san makedonskog naroda i Albanaca, Srba, Vlaha, Turaka, Roma, Bošnjaka i svih ostalih koji žive u našoj zemlji - neće biti uništen. Vaš stav je sada potreban. Nemamo vremena za gubljenje. Treba organizovati brze vanredne izbore. Izbori na kojima ćete vi građani odlučivati o putu koji naša zemlja treba da nastavi. Građani da nam kažu kojim putem treba da idemo - rekao je on.

Kako je rekao neće dozvoliti da iko uništi reforme koje je zemlja sprovela. Zaev se zahvalio liderima EU koji su podržali Severnu Makedonju na putu ka članstvu u EU, ali i izrazio žalost zbog neusvojene odluke.

Cenimo podršku i znamo da možemo da računamo na njih. Žrtve smo istorijske greške i kod njih svih, kao i kod nas, odluka izaziva razočaranost i gorčinu. Ja sam ljut i razočaran. Za mene lično, ovo je loša i nepravedna postavka Unije. EU nije ispunila ono što je obećala. Izvršili smo sve svoje obaveze. Dostavili smo rezultate reformi, rešili sporove sa našim susedima, a oni nisu održali reč. To što EU nije odlučila da otvori pregovore sa nama je njihova istorijska greška - naveo je Zaev.

Zaev je na kraju zaključio da će se, uprkos svemu, poneti odgovorno, te da postojeća situacija zahteva ozbiljnost trenutka. Pojedini mediji javili su juče, pozivajući se na diplomatske izvore da je Zaev već podneo ostavku, međutim, to je kasnije on demantovao.

#Zoran Zaev

'