AKTUELNO

Možada deluje komplikovano, ali bela torta sa kokosom je prosta za pripremu.

Ako spadate u one domaćice koje rado pripremaju kolače i torte, jer vam svaki put uspevaju, pripremu ovog deserta nećete ni osetiti, a obogatiće svečanu trpezu. Sve i da ne spadate u iskusne kuvarice kojima poslastice svaki put uspevaju, tortu da kokosom ćete napraviti iz prvog pokušaja. 

Foto: Pexels.com

Sastojci: 6 jaja, 190 g šećera, 10 g vanilin šećera, 200 ml mleka, 20 g brašna, prstohvat soli, 40 g šećera u prah u sok od 1/2 limuna, 80 g brašna, 100 g putera, sobne temperature, 80 g rendane bele čokolade, rendani kokos

Priprema: Odvojite belanca i žumanca. Umutite žumanca sa šećerom (150 g) i vanilin šećerom. Sipajte mleko i brašno i dobro sjedinite. Kuvajte na umerenoj temperatu, uz konstantno mešanje, dok se ne zgusne. Pokrijte i ostavite da se ohladi. Belanca umutite sa prstohvatom soli i limunovim sokom. Postepeno dodajte šećer (40 g) i šećer u prahu. Umutite u čvrst šne. Dodajte brašno (80 g). Kalup malo nauljite i stavite pek papir. Obložite papirom i ivice, pa sipajte smesu. Drvenim štapićem za ražnjić malo promešajte da se smesa izjedanači. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 35-40 minuta. Isecite vrh da je malo poravnate, pa presecite koru na pola. Puter umutite, pa dodajte u fil i dobro sjedinite mikserom. Sipajte u špric za kolače. Kružnim pokretima rasporedite fil po kori. Stavite drugu koru preko, pa je premažite ostatkom fila. Premažite i ivice torte. Vrh torte ukrasite rendanom belom čokoladom, a ivice obložite kokosom. 

Autor: Z.L.

#Kokos