AKTUELNO

Oplenački kraj od davnina je prepoznatljiv po vinovoj lozi i vinu. Davne 1931. godine kralj Aleksandar Karađorđević podigao je prvu vinariju pod brdom Oplenac, i on se smatra začetnikom vinogradarstva na ovim prostorima. Od te godine, kreće sve intenzivnije podizanje zasada pod vinovom lozom pa se tako sada u opštini Topola nalazi oko 500 hektara vinograda.

-Srbija može da podiže vinograde, za razliku od zemalja gde postoje ograničenja, tako da smo zbog toga u prednosti. Vinski turizam jeste naš najveći potencijal, ali ti posetioci su izuzetno zahtevni i zato da bi ih zadržali nekoliko dana morate imati prateće sadržaje, odličnu kuhinju, smeštaj, da se restoranska usluga poboljša i uskladi sa vinima koja se služe, kako bi to bilo karakteristika Oplenačke regije, kao što to ima Toskana - kaže direktorka TO "Oplenac" Ljiljana Todorović.

Foto: Foto/RINA

U Topoli se trenutno nalazi osam registrovanih vinarija, sa punim geografskim prokelom grožđa i sopstevnim vinogradima. Godišnja poseta u vinarijama je oko 30.000 gostiju.

Foto: Foto/RINA

- Iako statistikom vinski turizam ne zadovoljava potreban broj gostiju koji će pokriti korišćenjem svih ostalih usluga taj dodatni turistički prihod, svakako je nešto u šta treba ulagati u smislu dati dodatne podsticaje. Ono što nedostaje to su degustacione sale, i nisu sve otvorene za posetu - rekla je Ljiljana.

Pored pomenutih vinarija u selu Lipovac su još tri vinarije koje su registrovane, Zmajevac, DeLena i Rogan.

Takođe, u ovom malom selu nalazi se još nekoliko vinarija koje su u pripremi.

-Imamo četiri vinarije u pripremi koje će brzo biti spremne u potpunosti, krenule su sa podizanjem zasada pa potom ostalo. Lipovac je selo koje se veoma razlikuje od ostalih sela jer više od 40 godina prima slikare i domaćini se ozbiljno bave seoskim turizmom. Takođe u selu su i dve destilerije, savremeno opremljene pa je Lipovac selo koje ima ozbiljan potencijal za dalji razvoj - tvrdi Todorović.

Ona ističe da se u Topoli u osam registrovanih vinarija proizvodi oko dva miliona litara visoko kvalitetnih vina, sa 80 različitih etiketa.

Sva ova vina izložena su u Kraljevoj vinariji gde se takođe nalazi i degustaciona sala.

#vina

#vinarija