AKTUELNO

Majkl Džekson je uspeo da se nagne pod uglom od 45 stepeni i tako je zapravo učinio nešto neverovatno!

Majkl Džekson, muzičar kojeg su oponašali širom sveta preminuo je 25. juna 2009. Svet je u petak obeležio 12 godina odlaska kralja popa.

Pored sjajnih pesama Džekson je bio posebno slavljen zbog načina kako je igrao. Bio jako vešt igrač, i u većini svojih spotova učestvovao je u koreografiji. U nizu misterija kojeg su ga pratile, posebno nerazjašnjena bila je ona koja se ticala njegovog slavnog pokreta, nagiba iz video spota “Smooth Criminal”.

Foto: Printscreen YouTube/Michael Jackson

Magneti u cipelama, konopci s kojim su ga pridržavali, samo su deo mogućih objašnjenja.

Ali, neurohirurzi su sada detaljno objasnili kako je mogao učiniti nemoguće i izvesti pokret koji je biomehanički nemoguć.

Foto: Tanjug AP/MICHAEL A. MARIANT

U spotu iz 1987. godine za pesmu “Smooth Criminal” Džekson se naginje pod uglom od 45 stepeni i to iz zgloba, dok sve vreme održava svoje telo uspravno poput štapa. Iluziju koju su mnogi pokušali da oponašaju Džekson je uspešno izveo zahvaljujući posebnim cipelama i njegovoj snazi.

Stručnjaci upozoravaju druge da ovo ovo ni slučajno ne pokušavaju da se ne bi povredili.

“Većina utreniranih plesača sa dobrom snagom središnjeg dela tela moći će da se sagnu maksimalno 20 do 30 stepeni prema napred. Majkl je to uspeo da uradi pod uglom od 45 stepeni i tako je zapravo učinio nešto neverovatno”, rekao je Manjul Tripati koji je u saradnji s kolegama sa instituta za medicinsku edukaciju i istraživanje iz Indije radio na ovom slučaju, piše BBC a prenosi hrvatski Express.

Kad bi neko pokušao da izvede ovaj poznati pokret i nagib iz spota “Smooth Criminala”, primetio bi kako taj poseban položaj i snaga koja je potrebna za zauzimanje te poze, nije posebno opterećenje za leđne mišiće, već predstavlja opterećenje za Ahilovu tetivu.

Foto: Printscreen YouTube/Michael Jackson

Time je naginjanje limitirano, pa čak i u slučaju kada je neko sličnih atletskih mogućnosti kao Majkl Džekson. Dodatne stepene i fleksibilnost njemu je omogućila upravo povišena obuća.

“V” oblikovan prorez na dnu svake pete njegovih cipela imaju poseban deo koji ga drži čvrsto na zemlji i omogućava mu naginjanje prema napred, zbog težine koja prkosi gravitaciji. Ideju je dobio od američkih astronauta, tačnije njihovih čizmi, koje se mogu pričvrstiti na fiksiranu liniju dok rade u prostoru bez gravitacije.

Uz posebnu obuću i uz pomoć članova tima ovaj pokret je svejedno jako teško izvesti i zahteva upotrebu poprilične snage mišića karlice i udova, kažu stručnjaci i naglašavaju da svako ko pokuša da kopira Džeksona u ovome ima šansu da se ozbiljno povredi.

- Potrebna vam je dobra snaga trbušnih mišića i potpora zglobova. Nije to tako lak trik” - naglašavaju stručnjaci.

Foto: Printscreen YouTube/Michael Jackson

Autor: M.M.

#Majkl Džekson | Michael Jackson