AKTUELNO

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) donelo je juče odluku koje će obradovati građane Srbije, jer će moći jeftinije da otputuju u tu zemlju.

Izbori u Crnoj Gori su završeni, opozicija je pobedila, a crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) donelo je večeras odluku koja će obradovati građane Srbije, jer će moći jeftinije da otputuju u tu zemlju.Građani Srbije su do sada mogli da uđu u Crnu Goru uz negativan nalaz na PCR testu ili uz pozitivan rezultat serološkog testa na Igg antitela kao dokaz da ste u nekom trenutku preležali korona virus. Međutim, od sada će biti dovoljan i negativan nalaz na serološkom testu na Igm antitela, kao dokaz da osoba trenutno nije zaražena kovidom-19.

Do sada su naši državljani morali da plaćaju PCR test koji je koštao 6.000 dinara i da čekaju satima u redovima da bi se testirali, osim ako nisu preležali koronu pa su to mogli da potvrde serološkim testom koji je bio pozitivan na Igg antitela.Imajući u vidu da testiranje na antitela košta oko 1.200 dinara i može da se radi u privatnim laboratorijama, ušteda vremena i novca za, primera radi, četvoročlanu porodicu je očigledna.

Da bi obavezni testovi za srpske građane mogli da budu ukinuti, priča se već pune dve nedelje, o tome je u više navrata govorio i dr Boban Mugoša, direktor Insituta za javno zdravlje Crne Gore i član Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT), čoveka koji je pandan našem dr Predragu Konu.

Imajući u vidu da testiranje na antitela košta oko 1.200 dinara i može da se radi u privatnim laboratorijama, ušteda vremena i novca za, primera radi, četvoročlanu porodicu je očigledna.

Kako su preneli crnogorski mediji, nova odluka Vlade Crne Gore, o ublaženim merama za ulazak u ovu državu trebalo bi da stupi na snagu odmah po objavljivanju u Službenom glasniku što se očekivalo večeras ili najkasnije tokom sutrašnjeg dana.

Poslednji put ova tema je bila na tapetu neposredno pred izbore, a mogla bi da bude aktuelizovana već sutra. Naime, NKT zaseda jednom nedeljno, svakog petka, i tada donosi odluku o stavljanju određenih zemalja na zelenu, žutu ili crvenu listu.

Srpskim građanima je do pre mesec dana bio potpuno zabranjen ulazak u Crnu Goru, da bi im zatim bio dozvoljen uz obavezan PCR test.

#Crna Goora

#Putovanja

#jegtinije

#serološki tets