AKTUELNO

Srbi će moći moći da putuju u zemlje Evropske unije i bez kovid pasoša, jer će država vakcinisanim građanima izdavati potvrde o prisustvu antitela u roku od svega 90 minuta.

​Šokantan predlog Brisela da kovid pasoši važe samo za vakcinisanje cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) uzbunio je javnost u Srbiji zbog toga što se ruska i kineska vakcina ne nalaze na spisku odobrenih, a upravo je nju primio ubedljivo najveći broj naših građana.

Međutim, predsednik Aleksandar Vučić poručio je građanima da ne brinu, pošto smatra da ta odluka uopšte neće ni biti doneta.

- Kako su mislili da imamo kovid pasoše, a nijednu nam vakcinu nisu dostavili? Ne možete da zabranjujete nekome kretanje i da stavljate zastave ispred vakcina. Takav stav EU nije fer jer je reč o dobrim vakcinama. Neka se građani Srbije ne brinu. Izdavaćemo testove za dva sata da bi mogli da putuju bez ikakvih problema. Izdavaćemo potvrdu za antitela koju ćete moći da uradite jednom i važiće vam za narednih mesec ili dva. Sa PCR testom će ići oni koji ne žele da prime vakcinu - rekao je predsednik Vučić.

Foto: Unsplash.com/Pink.rs

Predsednik "Jute" Aleksandar Seničić objašnjava da, čak i ako se donese ova odluka, neće biti obavezujuća, već će to biti samo preporuka zemljama članicama, koje će same odlučivati da li će je prihvatiti ili ne.

- Turisti iz Kine i Rusije su veoma značajni, pa je ovo teško održivo rešenje. Grčka i Bugarska svakako imaju interes da prihvate turiste vakcinisane bilo kojom vakcinom, što verujem i da će uraditi. U krajnjem slučaju, čak i ako ne prihvate, situacija nije tragična, zato što će oni svakako prihvatati antigenske testove, koji su jeftini - kaže on.

Seničić je istakao i da su pregovori sa Grčkom pri kraju i da bi trebalo već krajem marta da se potpiše sporazum između naše i te zemlje kojim će biti definisano pod kojim uslovima građani mogu da prelaze granicu.

- Za sada se veruje da će Grci prihvatiti naše digitalne sertifikate o vakcinaciji i nadam se da će tako i ostati, uprkos odluci Evropske unije - rekao je Seničić.

Predlog za uvođenje kovid pasoša za slobodno kretanje unutar EU biće zvanično iznesen 17. marta.

#Srbija

#korona

#pasoši