AKTUELNO

Doskora je gotovo bila jeres ukazivati na činjenicu da nema rešenja pitanja KiM, niti bilo kojeg drugog važnog pitanja, bez Rusije i Kine, dok se danas ovo prihvata, smatraju gosti "Novog jutra". Podvlače da je jučerašnji razgovor sa Putinom jedan od najvažnijih dosad, upravo zato što je u centru pažnje bilo ajvažnije, vitalno nacionalno pitanje Kosova i Metohije.

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi bila je propraćena više nego uobičajeno, budući da je naš region u periodu previranja i situacija je veoma teška, kaže glavna i odgovorna urednica srpske redakcije “Sputnjik” Ljubinka Milinčić. Ističe da je bilo mnogo tema za razgovor predsednika Vučića i Putina, a sam Vučić dodao je malo dramatike izjavljujući da je ovo najvažniji njegov sastanak sa Putinom i naglasivši da odlazi da bi dobio savet i pomoć.

- Nije bilo reči o vojnoj pomoći, to Vučić nije ni tražio, niti bi Putin želeo otpočinjanje novih ratova. Putin će pomoći Srbiji maksimalno i to nikada nije bilo sporno, ali bilo je važno da se vidi koje su naše želje i koja vrsta pomoći nam o Putinu treba. Verujem da su sat vremena razgovora o Kosovu i sat vremena za druge teme, bili vrlo korisno iskorišćeni i tek ćemo videti šta su poruke ovog sastanka - kaže Milinčić za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink

Detalji razgovora nisu poznati i to je sasvim u redu, ocenjuje karijerni diplomata Zoran Milivojević. Svaki razgovor sa predsednikom Putinom je, smatra, značajan sam po sebi iz dva razloga: jer se potvrđuje nivo bilateralnih odnosa i omogućuje da se nastavi njihovo unapređenje, a drugi razlog je KiM.

- Iako nismo čuli o čemu je razgovarano, čuli smo kratku rečenicu o tome kako ćemo ubuduće da se postavljamo u vezi ovog pitanja. Uveren sam da smo ovog puta dobili od Putina i Rusije podršku za pristup rešavanju pitanja KiM i to na onoj poziciji za koju se pre svega Rusija zalaže, a to je da važi međunarodno pravo - kaže Milivojević.

Ističe da je važno i to što je postalo jasno nakon ove posete da se bez Rusije pitanje Kosova neće rešavati.

- Vraćamo se u neku vrstu normale, koja podrazumeva i uvažavanje međunarodnog prava, polazeći od toga da Srbija neće da prizna Kosovo i da se traži način za rešavanje tog pitanja na osnovi koja podrazumeva interese i prava koje Srbija ima. Mislim da smo u tom smislu dobili podršku - kaže Milivojević za Pink.

Foto: TV Pink

Jučerašnja poseta Vučića Moskvi bila je najvažnija od svih dosad, jer je u centru pažnje bilo najvažnije, vitalno nacionalno pitanje Kosova i Metohije, bivši diplomata Živadin Jovanović. Kaže da poseta dolazi u trenutku kada je format u Briselu iscrpeo svoje mogućnosti i kada je došlo do zastoja onoga što je započela Ketrin Ešton.

Foto: TV Pink

Može se reći da je došlo do preokreta u prilazu pitanju KiM na međunarodnom planu. Dosad je bila gotovo jeres ukazivati na činjenicu da nema rešenja nijedog pitanja bez aktivne uloge Rusije i Kine, a sada je to prihvaćeno, barem za uho javnosti. Dosad smo bili zasipani idejama o razgraničenju, a vidimo da to više nije na stolu i vraćamo se polaznoj poziciji da Srbija ima pravo na KiM i da od tog prava ne treba da odstupa, te da treba da insisitira na Rezoluciji 1244. Razgovor Vučića sa Putinom je dosad najsnažnija podrška upravo takvom prilazu i načinu rešavanja. O tome kako će zapad gledati na ovu posetu i jačanje prisustva Rusije na Balkanu, rekao bih da je to njihova stvar. Svako gleda svoje interese, pa tako i Srbija ne može večito da gleda levo, desno - kaže Jovanović.

Ističe da je razgovor sa Putinom preokret u dosadašnjem prilazu rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Milinčić kaže da je ceo svet u poslednjih nekoliko godina rešio da Rusija treba da je neprijatelj, a Srbiji je izuzetno važna podrška Rusije.

Foto: TV Pink

- Mi se oslanjamo na njih. Verovali smo da je EU poslednja adresa, pa nam je reč Angele Merkel bila najvažnija. Danas vidimo ko su nam prijatelji i naša situacija je malo lagodnija - kaže Milinčić.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Ljubinka Milinčić

#Novo jutro

'