AKTUELNO

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ocenila je danas da je nasilan upad u ROSU na Gazivode manifestacija Tačijeve sile i način da se zaplaši srpsko življe na teritoriji Kosova i Metohije.

Gojkovićeva je gostujući u emisji “Novo jutro” istakla odličnu i pravovremenu reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je pokazao da nikakvo nasilje ne može da se sprovodi nad Srbima koji žive na KiM, na teritoriji Srbije.

Ona je ukazala da Hašim Tači pokušava da se dodvori svojim biračima i dokaže pred onima koji njemu spočitavaju što pregovara o konačnom rešenju za status Kosova i Metohije.

- Odlazak u UN i presretanje političara po hodicima je bilo ispod svakog nivoa, ali se pokazalo da isti metod političkog delovanja imaju političari Albanci sa KiM i naša opozicija – istakla je Gojković.

Kako je dodala, Vuk Jeremić je takođe iskoristio mogućnost da dobije propusnicu i da presreće važne političare po hodnicima UN.

Gojković je naglasila da su predsednica Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova na dostojanstven pravi način predstavljali Srbiju.

- U govoru Ane Brnabić se odslikavala sva politika Republike Srbije, a zna se za koga su hodnici... – istakla je Gojković.

Govoreći o predstojećoj poseti Vučića Moskvi, predsednica parlamenta je navela da je veliki kompliment za Srbiju da Vučić toliko puta u mandatu ima priliku da razgovara sa predsednikom jedne velike sile, kao što je Rusija, na ravnopravnoj osnovi o bilateralnim odnosima naše dve države kako u ekonomskom tako i u političkim slislu.

Foto: RTV Pink

On je dodala da će svakao biti razgovora o političkoj stabilnosti u regionu, pregovorima Beograda i Prištine i planovima predsednika Vučića. Gojković je navela da je reakcija međunarodne zajednica na upad na Gazivode razočaravajuća.

– Političari iz Prištine postali su miljenici Prištine, kao dete koje maltretira čitavu školu, a učiteljici je žao da ga opomene pa kaže ajde nemojte da se tučete. Ovde ne postoje obe strane, očigledno političari iz Prištine pokazuju silu, dozvoljeno im je i da krše Rezoluciju 1244, da prekidaju pregovore, da kažu da neće da razgovaraju...- primetila je Gojković.

- Ako je sve rešeno zašto se Beograd stalno poziva na dijalog. Očigledno ništa nije rešeno i ovo su gestovi apsolutne nemoći jer je Vučić uspeo da vrati pitanje KiM na pregovrači sto. Sada se i oni koji su bili čvrsti da je sve završeno samoproglašenom nezavišnošću slažu da će za njih biti zadovoljavajuće ako obe strane ako nađu kompromis – navela je ona.

Foto: RTV Pink

Vratiti istorijsko blago nestalo 5. oktobra

Predsednica Skupštine našla se na meti zbog izložbe „Umetnost koja čeka pravdu“.- Posvetila sam nekoliko mesci radu da sa ozbiljnim ljudima da organizujem izložbu nestalih slika u petooktobarskim događajima iz Skupštine Srbije koji imaju orgomnu materijalnu, ali i istorijsku vrednost – navela je Gojković i dodala da mnogi građani Srbije ne znaju koliko slika i nameštaja nedostaje. - Uverena sam da Dragoljub Mićunović i Milan Lučić, koji je bio generalni sekretar, znaju šta se desilo sa tim slikama. Nakon otvaranja izložbe javio se čovek i dao izjavu da je on lično dobio uspustvo od generalnog skretara skupštine gde da premesti deo slika. Zna se gde su nestale i kome su date – istakla je Gojković. Predsednica Skupštine Srbije očekuje da se uključi i MUP i pomogne Srbiji da vratio deo istorijskog blaga.

#Maja Gojković

'