AKTUELNO

Rešavanje kosovskog problema SAD vidi kao sukob sa Rusijom, rekao je predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Drecun gostujući u emsiji Pravac koja se emituje na kanalu Pink 3.

Drecun je takođe istakao da je jako važno da se istakne da Srbija ima saveznike u moćnim zemljama kao što su Kina i Rusija. Kako je objasnio ključni interes je da rešavanje kosovskog problema ostane u okviru mirnog rešavanja, zapravo u dijalogu.

Kako kaže važno je da se Srbija zalaže za nastavak razgovora, ali kako objašnajva, ne treba da se dozvoli da Albanci odgovornost prebace na Srbiju.

- M imamo saveznike u međunarodnoj zajedici, to su Kina i Rusija. Grčka kao veoma prijateljska zemlja protestvovali su protiv bombardovanja naše zemlje. Protestvovali su i u Severnoj Makedoniji kojima je srpski narod blizak. Imamo prijateljske zemlje, ali i zemlje koje žele da odvoje deo naše teritorije. Sve je to u skladu sa strateškim projektom režima u Tirani – rekao je Drecun za Pravac, tvrdeći da se „konci vuku iz Albanije“.

Prema njegovim rečima, Srbija je u potpinosti ispoštovala Rezoluciju 1244.

- Nasilno se ruši Rezolucija 1244, ali ne sa strane Srbije. Formirane su stranke iz terorističke OVK, na čijim čelima su zločinci poput Tačija, Haradinaja ... Došlo je do jednostranog proglašenja nezvisnosti Kosova – istakao je Drecun, naglašavajući da se dosta toga dešavalo do 2013. godine, a da se, kaže Drecun, posledice osećaju i danas.

Kako je istakao, Srbiji je trebalo dosta vremena da dođe do toga da „podigne svoj kapacitet“, i to se, kaže Drecun, desilo nakog Briselskog sporazuma.

- Do postizanja briselskog sporazuma, svi su bili na strani Albanaca. Kada je postignut Briselski sporazum, situacija se menja. Prvi put imamo situaciju da SAD staju na stranu Srbije i vrše pritisak na Prištinu. Nakon toga Srbija jača svoju poziciju, pokazuje da je odgovoran partner – ističe Drecun, koji dodaje i da srski narod nije doživeo novi pogron.

Drecun je podsetio i na pismo predsednika Amerike Donalda Trampa, nakon čega kreće „hajka na predsednika Vučića“. - U toj hajci čujete svašta. Nedostojni su neki da razgovaraju sa predsednikom Vučićem – objašnjava Drecun.

- Moramo da tražimo ključ za rešavanje kosovskog problema. Mi se nalazimo na području gde je dominantan evro-atlanski interes. Oni su izuzetno jaki, imamo pomeranje nove, gvozdene zavese – kaže Drecun.

#Milovan Drecun

'