AKTUELNO

Rade Dragović, Nemanja Starović i Duško Vukajlović smatraju da se odnosi dve komšijske države nikada neće popraviti, pre svega zbog stava Hrvatske i njenih stalnih provokacija. Ističu da je dentitet hrvatskog naroda zasnovan na negiranju onog drugog, a to drugo su Srbi.

Novinar dnevnog lista "Novosti" Rade Dragović, kaže da odnosi Hrvatske i Srbije nisu dobri, da nikada nisu bili dobri, a da bi svakako mogli da budu bolji. Ističe da je teško obezbediti bolje odnose imajući u vidu ponašanje druge strane i to da hrvatska politika nije naklonjena Srbima.

Foto: TV Pink

- Imamo razloga da ne budemo optimisti. Ipak, na društvenim i političkim elitama je da rade na tome. Iskustva nisu dobra, nema sigurnosti, provokacija je preko svake mere, ali mislim da dolazi vreme da se lopta spusti - kaže Dragović.

Ponašanje Hrvatske ne treba da nas iznenađuje jer se ponavlja iz godine u godinu i postalo je svakodnevnica, kaže publicista i istoričar Nemanja Starović. Kaže da nije optimista kada je reč o odnosima Srbije i Hrvatske i ne veruje da će se oni ikada popraviti.

Najbolje što možemo da očekujemo su korektni osnosi sa susedima, ali nema uslova za dobre odnose, posebno imajući u vidu državotvorni narativ na kojem je formirana hrvatska država i identitet hrvatskog naroda koji se gradi na negiranju onog drugog, a to drugo su Srbi. Moramo biti svesni i lišiti se zabluda - neće biti bratstva i jedinstva između Srba i Hrvata i izgradnja evropske Srbije treba da ide pre preko Budimpešte nego preko Zagreba koji će nam, kad god je moguće, postavljati prepreke, što smo i videli u svakom pojedinačnom poglavlju - kaže Starović za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Alo" Duško Vukajlović podseća da se u Hrvatskoj emituje dečja serija u kojoj su glavni negativci Srbi.

- Uče od malih nogu decu koja su rođena 20 godina nakon rata, da su za sve loše krivi Srbi - kaže Vukajlović za Pink.

Foto: TV Pink

Govoreći o Kosovu, Dragović kaže da očekuje pozitivan ishod u raspetljavanju kosovskog čvora. Kosovom naziva test za svaku prethodnu vlast, a ishod je svakome poznat. Proces je nije lak i rešenje, kakvo god da je, imaće veliki otpor.

- Ako rešenje bude vodilo ka razgraničenju, biće zanimljiv stav SPC, desno orjentisana politička scena... Biće burno i dinamično - kaže Dragović.

Foto: TV Pink

Starović kaže da opcija podele ne može biti rešenje samo po sebi, već važan element celokupnog rešenja. Osim razgraničenja, ističe, mora se razgovarati o zaštiti za Srbe i zaštitne zone za crkve i manastire.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Duško Vukajlović

#Novo jutro

'