AKTUELNO

Obaranje predsednika Vučića, urušen međunarodni kredibilitet Srbije i poljuljano razumevanje koje naša država uživa na međunarodnom planu treba da budu jedan od rezultata napada koji su na Kosovu i te kako mogući, posebno kada se uzme u obzir činjenica da je na ovoj teritoriji mnogo povratnika iz mreže Al Kaide i Islamske države, kažu sagovornici "Novog jutra".

Naše službe obavestile su svetske obaveštajne agencije na pakleni plan Prištine da kosovski Albanci planiraju teroristički napad na Kosovu i Metohiji, a da potom za isti okrive Srbe. Pored toga, istraživač na Univerzitetu Kembridž, Timoti Les, prognozira odvajanje Republike Srpske od BiH. Na sve to usledile su i pretnje ministru odbrane Aleksandru Vulinu i šefu diplomatije Ivici Dačiću, a neprimerene reakcije stigle su i iz okruženja. Mnogi ocenjuju da su ovi scenariji povezani.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić ocenjuje da mogućnost terorističkih napada postoji, te da farsa sa držanjem naših ljudi u zatvoru u Prištini jeste jedna vrsta takvog napada.

Foto: TV Pink Printscreen

- Naši obaveštajni sistemi ozbiljno prate dešavanja na KiM i ne isključuje se mogućnost terorističkog napada, jer pojedincima odgovara uznemirenost kod Srba, pa čak i žrtve. Ništa se u terorizmu ne događa slučajno i treba vrlo ozbiljno pristupiti ovom problemu – kaže Spasić dodajući da treba povećati bezbednost građana.

Predsednik unije Albanaca u Srbiji Demo Beriša smatra da je po sredi unutrašnja borba u političkim krugovima, i to između Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, „koji se bori za opstanak“. Sve što Priština kaže, kako smatra, ima za cilj stvaranje pritiska i izazivanje predsednika Srbije na odgovor u vidu rigorozne mere.

- Postoji opasnost od terorizma i postoje ostaci OVK koji mogu da izvedu ovakve operacije – smatra Beriša.

Foto: TV Pink Printscreen

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević saglasan je da opasnost od terorizma postoji, budući da postoji prisustvo povratnika i mreže Al Kaide i Islamske države.

- Vidljivo je da postoje unutrašnje podele u samom Kosovu, a postoje i podele u vidu pristupa na svetskoj političkoj sceni. Cilj i jednih i drugih je nezavisno Kosovo sa NATO bazom na svojoj teritoriji kojom je moguće upravljati geopolitičkim procesima na Balkanu i vršiti destabilizaciju srpskog, etničkog i političkog prostora – ocenjuje Galijašević. Smatra i da od dijaloga sa Prištinom nema ništa, jer ga političke strukture ne žele.

Foto: TV Pink Printscreen

S druge strane, Srbija želi pregovore, mir, rešenje i kompromis, te je zato zaradila vrstu ugleda u svetu. Upravo zato treba da strahujemo od nasilnih akcija koje bi, kako kaže, bile pripisane Srbiji.

- Ovako bi se urušio međunarodni kredibilitet i splasnulo bi razumevanje koje Srbija uživa na međunarodnom planu – kaže stručnjak za bezbednost za „Novo jutro“.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o pretnjama koje našim ministrima stižu iz BiH, Dejan Mastilović, publicista, kaže da je RS jedini stabilni deo BiH, te se upravo zato radi na njegovoj destabilizaciji.

Ovo rade unutrašnji faktori iz BiH, pre svega islamski elementi u vladama BiH i Federacije, kao i strane obaveštajne službe, pre svega zapadne uz pomoć Saudijske Arabije i Turske. Cilj im je da RS učine nefunkcionalnom, nestabilnom i da tako dođu do unitarizacije BiH. Za to se ne biraju sredstva, pa su tako izabrali i slučaj Dragičević i zloupotrebili ga – kaže Mastilović.

Foto: TV Pink Printscreen

Spasić kaže da se napadi na ministre zapravo svode na napade na predsednika Vučića.

- Imali smo stvaranje raznih afera u prethodnom periodu. One nisu uzdrmale vlast predsednika Vučića, pa su počeli da prete van zemlje, jer su srpske službe sposobne i spremne da raskrinkaju pretnje koje dolaze iz zemlje. Biraju se centri koji će upućivati pretnje, a posebno su na udaru vojska i spoljni poslovi, a sve zarad destabilizacije. Ovo je specijalni rat, čije se stare metode i dalje primenjuju – kaže Spasić za Pink.

#Božidar Spasić

#Dževad Galijašević

#Novo jutro

'