AKTUELNO

Kosovski analitičar Fatmir Šeholi optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da kontroliše „Severnu Armiju“ na Kosovu i Metohiji.

Beograd odgovara da su kosovski Albanci nervozni zbog sprečavanja novih sukoba.

U jeku rešavanja kosovskog pitanja iz Prištine stižu novi napadi na Srbiju i predsednika.

Ovoga puta kosovski analitičar Šeholi optužuje šefa države da ne bira sredstva da odvrati svakog Srbina iz bezbednosnih snaga Kosova.

Foto: TvPink Printscreen

Novi napadi samo pokazuju koliko su Albanci nervozni, ocenjuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Srbija, objašnjava on, želi da spreči formiranje vojske Kosova, odnosno preduslova za nove sukobe.

- Ta vojska bi samo služila isključivo za nove sukobe i trebala bi, valjda da posluži za to da imamo situaciju kao za vreme austrijsko-turskih ratova, da udari Srbin na Srbina u toj vojsci, to bi oni najviše voleli, i zato su se na tako brutalan i agresivan način, po ovom pitanju, okomili na predsednika Vučića i na srpske institucije u celosti - istakao je Đurić.

Foto: Tanjug

Neverovatno je, kaže, što u ovom trenutku to rade i pojedinci iz Beograda i konstatuje da je reč o istom napadu koji dolazi iz dva pravca.

- Sa jedne strane to su ekstremni Albanci koji napadaju politiku Srbije i predstavljaju, iz za njih negativnog ugla, predsednika Vučića, kao srpskog Obilića i Miloša koji radi u srpskom, a protiv albanskih interesa, i sa druge strane udaraju pojedini, rekao bih na sramotan način, neodgovorni pojedinci, poput Đilasa, Jeremića, Boška Obradovića, koji, želeći da profitiraju na temi Kosova i Metohije, a sami su pokazali koliko su štete naneli za vreme svoje vladavine, nastoje da dođu ponovo u poziciju da budu na vlasti - naglašava Đurić.

Ujedno, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, pita da li neko stvarno misli da će Srbi da stave glavu na panj i da čekaju da ih ponovo napadnu.

Foto: TV Pink

- Ovaj Šaholi je rekao da Vučić, eto, stvara, vojsku Severnog Kosova, iskreno rečeno, ne verujem da je to tačno, ali, ako je tačno, svaka mu čast - kazao je Dačić.

- Ako neko hoće da napadne Srbe, mora da zna da će naići na otpor - zaključuje Dačić.

#Aleksandar Vučić

#Napad

'