AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević danas je delegaciji Međunarodnog monetarnog fonda, predvođenom šefom Misije Džejmsom Rufom, predstavio prioritete i planove rada Ministarstva i postignute rezultate u proteklih godinu dana.

- Smanjenje stope nezaposlenosti kroz prekvalifikaciju prema potrebama tržita rada, zadržavanje mladih, projekat 'Reci Ne radu na crno' u cilju suzbijanja sive ekonomije koji će imati i finansijske efekte na budžet Republike Srbije, kao i rad na razičitim zakonima čije se usvajanje očekuje u narednom periodu, prioriteti su rada Ministarstva - rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, navodi se u saopštenju, projekat “Reci NE radu na crno” do sada je dao izuzetne rezultate koji su od velike korist za državu, ali i za njene građane.

- Cilj Vlade Srbije jeste da građani znaju kakvu korist imaju od borbe protiv sive ekonomije, a da se njihova svest po tom pitanju već menja pokazuje i sve veći broj prijava za rad na crno preko besplatne telefonske linije koja je nedavno aktivirana - istakao je ministar.

Đorđević je naglasio da je u toku izrada socijalnih karata na osnovu čega će biti obezbeđena i pravednija i efikasnija raspodela socijalnih davanja i istovremeno smanjena mogućnost zloupotreba što znači i postizanje veće kontrole.

On je istakao je da je završena javna rasprava o Nacrtu zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima i da je pripremljen i objavljen Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona.

Đorđević je naveo i da je Zakon o izmenama i dopunama zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom trenutno u izradi i uskoro se kao predlog očekuje u Skupštini.

- Nakon usvajanja Zakona o izmenama i dopunama počećemo sa primenom novih podsticajnih mera za drugo, treće i četvrto dete, koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić i važiće retroaktivno, od datuma kada je na snagu stupio Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom - rekao je ministar.

Đorđević je naveo i da će minimalni proces rada po novom Zakonu o štrajku biti utvrđen po kolektivnom ugovoru ili u nekim slučajevima po zakonu, dok je to do sada radio poslodavac.

Istakao je da su u izradi Zakona o štrajku bili uključeni poslovni partneri - i sindikati i poslodavci, i da se nada da će do kraja godine, nakon javne rasprave, zakon biti usvojen.

Šef Misije Džejms Ruf pohvalio je napore koje ulaže Ministarstvo, kao i dosadašnje sprovedene reforme, izrazio zadovoljstvo zbog postignutih rezultata i istakao da je posebno zadovoljan iznetim planovima koji za cilj imaju uspostavljanje funkcionalnog i održivog sistema, navedeno je u saopštenju.

#MMF

#Ministarstvo za rad | zapošljavanje | boračka i socijalna pitanja

#Zoran Đorđević

'