AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink saglasni sa Srbijia može računati na političku podršku Rusije. Kako su ocenili gostujući u Novom jutru, Srbija u Rusiji i kod Putina personalno ima veliki kredit.

Glavni urednik portala“Fakti” Đuro Bilbija kaže da Srbija sada realno prvi put daje istinski istorijiski sadržaj sporazumu o strateškom partnerstvu sa Rusijom, koji posetom Aleksandra Vučića Moskvi dobija novu dimenziju i oslonac.

- Imamo i sporazum o strateškom partnerstvu sa Francuskom, pa Frncuska podstiče zemlje koje su htele da opozovu priznanje Kosova da to ne urade. Kakavo je to strateško partnerstvo? – dodao je Bilbija.

- Srbija u današnjoj Rusiji i kod Vladimira Putina persoinalno ima veliki kredit i može da ide daleko koliko smo mi spremni na da idemo daleko – ocenio je Bilbija.

Prof.dr Miroljubom Jevtićem sa Fakulteta političkih nauka navodi da je velika stavr posebno što je u Moskvi bio i Netanjahu, koji je protivnik Rusije na Bliskom Istoku.

- Na nama je da li ćemo iskoristi ti tu priču koju imamo u odnosu na tao šta Rusija može i hoće da uradi za nas. U zavisnosti od toga šta je rukovodstvo države odlučilo da konačno i finalno uradi po pitanju statsusa Kosova i Metohije i Srbije u tom slislu će imati podršku Rusije. Rusija, međutim, nije u stanju da nas ekonomski pomože kao zemlje zapadne Evrope, posebno Nemačka, ali nama ta pomoć ne bila potrebna da nas nisu bombardovali – rekao je Jevtić.

- Vučić se nalazi između Scile i Haribde, dogovornost je na njemu. Ja ne bih voleo da mu budem u koži – istakao je on i dodao da Vučić mora da balansira i održi dobre odnose sa zapadom, ali i da vidi da jedinu pravu podršku ima u Rusiji.

- Prava politička podršku trenutno dolazi samo od Rusije – podvukao je Jevtić.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić je jučerašnja dešavanja u Moskvi, kao i izbor gostiju ocenio kao prvorazredni politički događaj.

- Izuzetno zanimljiv izbor ljudi - predsednik Rusije, predsednik jedne male balkanske zemlje i premijer zemlje koja je važan strateški partner SAD – naveo je Krstić i dodao da je Srbiji i Vučiću lično ukazana velika čast.

On je uveren da je srpski predsednik od Putina tražio osim podrške i neku vrstu saveta za finalni deo pregovora.

- Mislim da je to mogla da bude prilika i da srpski predsednik i premijer Izraela popričaju i dogovore neku saradnju – naveo je Krstić.

Politički analitičar Branko Radun je naveo da je Izrael veliki geopolitički igrač koji ima ogroman uticaj na američku politiku, ocenivši da je to signal Rusije Americi da želi dijalog. Radun je, sa druge strane primetio da, Srbija može da bude neka vesta mosta između zapane Evrope i Rusije.

- Zašto je baš Srbija? Rusiji je potrebna Srbija na Balkanu iako to nama ne izgleda tako. Ne bi Vučić bio u Moskvi da oni ne vide interes – ocenio je Radun.

#Aleksandar Vučić

#Moskva

'