AKTUELNO

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je gostujući u Novom jutru na Televiziji Pink da se nada da Albanci sa Kosova i Metohije nemaju u celini podršku zapada za ovakav odnos prema dijalogu Beograda i Prištine.

- Kosovo je ovakvo kako sada postoji protektorat zapadnih sila, ali to ne znači da sa njima ne možemo nešto da istrgujemo – rekao je Anđelković i dodao da je cilj sprečavanje Oluje 2 i pohoda na sever.

On je izrazio nadu da Albanci nemaju u celini podršku za ovakav odnos prema dijalogu.

- Imaju podršku nekih lobista, imaju, rekao bih, žuto svetlo. Ako bi imali potpunu podršku to bi bio direktan akt agresije prema Srbiji. Nadam se da zapad ima interesa da i nama pruži ruku – dodao je Anđelković.

Govoreći o klubu 100, za koji mediji spekulišu da će okupiti javne ličnosti koje će pokušati da promene negativnu sliku o NATO alijansi, on je rekao da nema ništa protiv toga da ljudi javno iznesu stavove i brane ih agrumentima.

- Mislim da Srbiji nije mesto u NATO, ali neka ukristimo argumente i pričamo hladne glave. Mene ne brinu javna okupljanja, iznošenje stavova, mene brinu zakulisne radnje – rekao je Anđelković i podsetio da je, prema američkim diolomatskim depešama, svojeveremeno osmišljena strategija K1, koja je jasno dokumentovana.

Foto: RTV Pink

Kako je objasnio, to je bio plan američke ambasade da okupi javne ličnosti u Srbiji koje bi kroz medije zagovarale odricanje od Kosova – ne bi nikada rekle da zagovaraju nešto protiv nacionalnih interesa, već bi ubeđivale javnost da je za nas dobro da se odreknemo Kosova.

Vladan Glišić, lider Narodne mreže, ističe da se iza kluba 100 stoji namera da se u srpskoj javnosti napravi kampanja koja će NATO učiniti prihvatljivim.

- Narodna mreža se zalaže za blisku saradnju i povezivanje Srbije i Rusije zbog interesa, to je globalna sila koja nas za razliku od NATO nije bombarodvala – naveo je Glišić, koji smatra da će biti teško građanima objasniti da treba ući u NATO i biti deo jedne agresivne vojne alijanse koja i ratuje i pravi probleme širom sveta.

Prof. dr Darko Trifunović, međutim, smatra da svako u Srbiji treba da se zalaže za to das a najvećom supersilom na svetu imamo dobre odnose i dođemo do toga gde je bila greška.

Vojni analitičar Aleksdandar Radić kaže da je potrebno analizirati tekstovi o klubu 100 kako bi se utvrdilo da li možda u državnom sistemu postoji mehanizam dostave informacija medijima odakle ne bi smeli da cure.

O čemu su sagovornici Televizije Pink još govorili pogledajte u snimku:

#Dragomir Anđelković

#Kosovo

'