AKTUELNO

Ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević ističe da za Aljbina Kurtija dijalog i mir nisu deo rešenja.

- Potpuno sam ubeđen da čitava EU i svet jasno vide šta je cilj Aljbina Kurtija i privremenih prištinskih institucija, a to je da etnički očiste prostor Kosova i Metohije, da tamo nema Srba - rekao je Milićević za Pink i dodao:

Kurti ne vidi dijalog kao deo rešenja, on ne vidi mir kao deo rešenja. Lajčak sve vreme pokušava da vrati dijalog u normalne tokove. Prethodni dani bili su izuzetno teški za Srbe na prostoru KiM

Foto: TV Pink Printscreen

Milićević je podsetio da je Vučić rekao da će Srbija za 72 sata izaći sa jasnim stavom, koji će se odnositi pre svega na to šta naša država smatrada je međunarodna zajednica trebalo da uradi.

- I onda kada smatraju da su vam ruke vezane morate da reagujete i morate biti uz svoj narod na KiM i da iz zaštite, ali naravno da ćete voditi mudru politiku i da ne uđete u sukobe. To je Kurtijev cilj, da nas uvuče u oružane sukobe - rekao je ministar.

Kako je precizirao, Kurti incidentima pokušava da nas uvuče u sukob kako bi ostvario krajnji cilj.

Milićević je ukazao na blagu, deklarativnu reakciju EU i kvinte.

Prema njegovim rečima, ta reakcija ne bi smela da bude samo deklarativna.

Politički filozof Dragoljub Kojčić je naveo da svi već znaju da je Kurtijeva politika zasnovana na tome da on etnički očisti Kosovo od Srba.

- Sve je agresivniji i bezobrazniji i sve više krši crvene linije, Briselski sporazum, pa prelazi preko mosta na Ibru, namerno otvara neku kafanu za koju su uzeli prostor od srpske strane...sve više provociraju da bi pokazali kako su efektivni i na tom delu Kosova - naveo je Kojčić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je rekao, nije problem u njima nego u onima koji to tolerišu.

Prema Kojčićevim rečima, Lajčak nikako da kaže da pitanje mosta na Ibru treba da se rešava između Prištine i Beograda.

- Oni njemu tolerišu da prelaze most za dugim cevima, da upadaju ljudima u kuće i da ukinu oni što predstavlja arteriju života srpskog naroda, a to je platni promet u dinarima. Mislim da je došlo vreme da se kaže da se prema srpskom narodu sprovodi aprathejd - napomenuo je.

Autor: Snežana Milovanov