AKTUELNO

Ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević je istakao da su podjednako važni i južni i severni deo KiM, napominjići da je položaj Srba mnogo teži na jugu.

- Situacija je veoma teška i na severu zbog jednostranih akata i pritiska koje Kurti i prištinske vlasti vrše. Nema više lakih i jednostavnih sastanaka. Ni jedan nije lak i jednostavan - rekao je Milićević za Pink.

On nema dileme da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom nastupio argumentovano i odgovorno kada je govorio o teškom položaju Srba na sveru KiM.

Milićević je podsetio da se na Zajednicu srpskih opština čeka 10 godina, te da Kurti svojim delovanjem i pritiscima pokušava da protera Srbe.

Urednik političke rubrike u Srpskom telegrafu Borko Kašanski kaže da je sastnak Vučića i Lajčaka i bio težak.

- A i nema više takvih sastanaka, na tu temu. Lajkačak je stari lisac, on je decenijama na našoj regionalnoj sceni, bio je jedan od glavnih aktera u Crnoj Gori i BiH kad su se osamostalile. I on i Vučić dobro znaju svoje pozicije. Dobro je što je Vučić u tom saopštenju jasno rekao: uz poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN - naveo je Kašanski za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, Vučić je time još jednom ponovio da Srbija neće priznati lažnu državu Kosovo bez obzira na pristiske sa kojima se suočevamo.

- Bojim se da će se ti pritisci u narednim mesecima samo multiplikovati - dodao je Kašanski i ukazao da su amabasadori Kvinte podržali ukidanje dinara kako bi se produžio grejs period.

Autor: