AKTUELNO

U susret poseti izraelskog predsednika Isaka Hercoga Srbiji za Pinkov portal Biljana Šahrimanjan Obradović je razgovarala sa Dr Barakom Buksom višim istraživačem na Paterson katedri za bezbednost i obaveštajni rad i predavačem na Školi komunikacija i odseku za političke studije Bari-Ilan Univerziteta iz Tel Aviva. Dr Bouks je u više navrata boravio u Srbiji na konferencijama gde je i član najvećeg naučnog društva u Srbiji Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

1. Dr Bouks kako bi ste opisali trenutnu geopolitičku poziciju Izraela imajući u vidu teroristički napad Hamasa 7. Oktobra?

Hamas je 7. oktobra 2023. godine pokrenuo ubilački napad na izraelske civile ubijajući, silujući, palivši i obezglavljujući nevinu decu, starce, žene i muškarce, broj je narastao na 1.200 ubijenih Izraelaca, 251 je kidnapovano dok se 101 još uvek drži u zatočeništvu danas u tunelima u Gazi. Žrtve su bili nedužna omladina koja je došla na zabavu (NOVA), drugi su bili susedi Gaze u Izraelu sa kojima su Palestinci sarađivali, što je kulminiralo izraelskim mirovnim aktivistima, kao što je primer Vivijan Silver iz Kibuca Beeri, koja je pomogla bolesnima Gaze da se leče u Izraelu i ubijena je u stravičnom napadu. Napad je inaugurisao rat za oslobađanje talaca i kolaps Hamasa, koji je praktično ISIS. Hezbolah je 8. oktobra napao Izrael iz Libana, kome se pridružila jemenska milicija Huti, sa juga. Moramo naglasiti da je Iran inspiracija svih ovih terorističkih grupa, a takođe je napao Izrael 14. aprila 2024. raketama i bespilotnim letelicama.

2. Kakav je pogled iz Izraela na izbore u SAD? da li će izbori promeniti poziciju Izraela?


SAD je blizak saveznik Izraela i stoga nije na Izraelu da iznosi mišljenje o unutrašnjim pitanjima SAD kao što su izbori. Bivši predsednik Tramp je tokom svog mandata bio blizak saveznik Izraela. Posle pobede predsednika Bajdena na izborima, izraelski premijer Netanjahu je čestitao novom predsedniku, u okviru bilateralnih odnosa između zemalja.

3. ⁠ kako ocenjujete srpsko-izraelske odnose u današnje vreme?

Izrael i Srbija su veoma bliski saveznici. Značajna poseta izraelskog predsednika Hercoga, simbolizuje bliske bilateralne veze između zemalja.

4. ⁠ Koja su glavna polja saradnje dve zemlje?

Izrael i Srbija sarađuju u različitim oblastima: bezbednosti, nauke, kulture i drugim aspektima međusobne saradnje. Bio sam deo akademskih aktivnosti i konferencija u Srbiji, objavljivao članke u časopisima i prisustvovao nastupima Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kao i muzičkim emisijama srednjoškolaca. Bilo je tako impresivno gledati talentovanu srpsku omladinu.

5. ⁠ Koliko je važna srpsko-izraelska zajednička istorija i nasleđe srpskih Jevreja?

Jevreji su vekovima bili deo srpske istorije. Postoje porodice potomaka deportovanih iz Španije 1492. godine koje su našle dom u gradovima kao što je Beograd. Čvrsta veza traje sve do danas kroz bolja vremena ali i tragedije kao što je holokaust, na koji ostaju spomen-obeležja kao što je na Dunavu u okupiranom Beogradu koncentracioni logor Staro sajmište, sećanje na jevrejski holokaust tokom okupacije u Drugom svetskom ratu.

Autor: Snežana Milovanov