AKTUELNO

Pukovnik u penziji Boško Zorić sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost istakao je da na primeru Bliskog Istoka vidimo da je jedna iskra dovoljna da zapali ceo region.

- Svi su se od početka sukoba u Gazi nadali da neće doći do širenja. Nažalost, kao što vidimo, jedna iskra je dovoljna da zapali ceo region. Posebno je karakteristično i rizično za Bliski istok, gde je već desetinama godina, taj zamrznuti sukob guran pod tepih - rekao je Zorić.

Kako je objasnio, tu postoji stalna, latentna opasnost.

- To je neka vrsta hladnog mira, jer problem nije rešen - ukazao je Zorić i dodao da u zamrznutom sukobu nema ništa pozitivno - postoji opasnost od ponovnog izbijanja oruženog sukoba.

- U zoni zamrznutog sukoba imate konstantno sukove niskog intenziteta. Znači, sitne oružane čarke, provokacije, koje svakog momenta mogu da planu. Jako ih teško kontrolisati - istakao je Zorić.

Aleksandar Lukić iz Instituta za politički studije ističe da je zamrznuti sukob i nastao, zato što oružani sukob nije mogao da bude rešen popunom pobedom jedne strane ili mirom i sporazumom kojim bi obe strane bile zadovoljne.

- Nema nekog rešenja, jer su dve strane nekako dovoljno jake i snažne da ne mogu da kapituliraju, da ne mogu popuno da prihvate uslove one druge strane, kao što je, recimo, Nemačka prihvatila posle Drugog svetskog rata. Tako nastaju svi ovi sukobi za koje vidimo da se povremeno odmrzavaju - objasnio je Lukić.

Kako je istakao, zamrznuti sukob sprečava napredovanja određene zemlje, sprečava ekonomski razvoj i pretnja je novom sukobu.

- Kada su nuklearne sile u pitanju, a Pakistan je nuklearna sila, a Iran je blizu nuklearne sile, tu postoji momenat odvraćanja i to ne dozvoljava da se lako uđe u svetski rat - istakao je Lukić.

Foto: TV Pink Printscreen

Novinar Žarko Rakić smatra da je zamrznuti konflikt samo američka izmišljotina posle raspada Sovjetskog Savjaza, kako bi se opisalo stanje koje je nastalo.

Rakić je dodao da mu se taj termin ne dopada i zbog toga što se vezuje sa Kosovo i Metohiju.

- Oni stalno ististiraju na tome da za Srbiju i za takozvano Kosovo nije dobro da budu u zamrznom konfliktu, ali nije Srbija napravila nikakav sukob da bio zamrznut, nego su oni napravili sukob i sad nas guraju kao državu u taj zamrzni sukob, i teraju nas da ga rešimo da ne bi bio odmrzut - naveo je Rakić.

On je ocenio da je to kranje bezobrazno.

- Upravo i ovi sukobi koji se događaju po Bliskomu istoku, koji se povremeno odmrzavaju, i oni su posledica politike velikih sila. Pred sveega SAD i Velike Britanije. Oni su lenjirom crtali granice. Oni su delili narode. Oni su veštaćki osnovali države tamo - dodao je Rakić.

Autor: