AKTUELNO

O usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici, crnogorskim amandmanima, političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji u "Dnevniku 2" Federalne televizije dao je svoj sud Ljubomir Filipović, takozvani politolog iz Crne Gore, koji je tokom medijskog istupanja izneo bezbroj nevalidnih informacija, slikovito opisanih kao groteska.

S nedavnog "Cetinskog foruma intelektualaca" Filipović je poslao poruku da je u Crnoj Gori na delu verska radikalizacija koju provodi Srpska pravoslavna crkva.

- Nažalost, kada se spominje verska radikalizacija, stvoreno je toliko predrasuda da se obično misli uvek na islam i islamski verski radikalizam. Nisam do sada vidio neku ozbiljnu studiju koja bi se bavila i drugim verskim radikalizmima, posebno imajući u vidu jačanje uticaja Rusije u pravoslavnom svetu i uticaja radikalnih struja unutar pravoslavne religije - rekao je Filipović tokom medijskog istupanja.

Kad su u pitanju amandmani na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, govori kako je vlast njima htela da umiri svoje biračko telo, odnosno, onaj deo koji ima drugačiji stav po pitanju genocida u Srebrenici.

- Međutim, u poslednjim izjavama rekli su da su tim amandmanima hteli da spreče manipulacije onih koji će govoriti o Rezoluciji kao sredstvu da se Srbi prikažu kao genocidan narod. Jedini koji su o tome govorili su ljudi koji sada vrše vlast u Srbiji i RS-u. Tako da su oni na kraju priznali da su amandmane doneli da bi sprečili manipulacije Milorada Dodika i Aleksandra Vučića - navodi Filipović.

Prema njegovim rečima, Vučić i Dodik rade zapravo ono što radi jedan prosečan autokrata:

"autokratski drže vlast, čine sve da svoje javno mnjenje izoluju, da se oseća ugroženim, da kod naroda bude osjećaj resantimana prema celom svetu i proizvedu emocije da je žigosan i onda se oni postavljaju kao spasioci."

- Sve to govori da je Srbija i srpsko javno mnjenje, nažalost, krenulo putem jedne vrste radikalizacije i izolovanosti, da se nalaze u informativnom propagandnom mehuru u kojem su sve dalje od realnosti - ističe Filipović tokom skandaloznog gostovanja.

Autor: