AKTUELNO

Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, govoreći o glasanju u Savetu Evrope kaže da je očigledno da je Aljbin Kurti nagrađen za sve ono što radi u poslednje dve godine.

Marinković je rekao da pod tim misli na aparthejd koji se sprovodi nad srpskim narodom na KiM, posebno na severu.

- Tamo nepoštujući nijedan sporazum i ni dogovor uticao je na to da se u poslednjih godinu dana sa teritorije Kosova i Metohije iseli 14 odsto Srba. Očigledno ga je taj rezultat kvalifikovao da takozvano Kosovo uđe u tu proceduru - kazao je Marinković za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, nisu samo Grci razočarenje, ima i drugih.

- Italijani su iznenadili, bar šest poslanika bilo je uzdržano, Španci su glasali protiv, iznenađenje za mene su Rumuni koji su glasali za, koji pripadaju liberalima, a protiv oni koji pripadaju predsedničkoj partiji - naveo je Marinković i dodao da je ovo nastavak političke agende da se Srbija skloni iz svih procesa.

Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, kaže da kada se podvuče crta, koliko god to pokušavali da sakriju, Aljbin Kurti je nagrađen za sve što je radio prethodne dve godine i za sav teror koji sprovodi nad Srbima na KiM time što je prištinska administracija na putu da bude primljena u Savet Evrope.

Foto: TV Pink Printscreen

Podsetimo, Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila je preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.