AKTUELNO

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević posetio je danas opštinu Aleksandrovac gde je predsednicu Opštine Jelenu Paunović upoznao sa projektom organizacije tematskih letnjih kampova za decu iz dijaspore.

Ministar Milićević podsetio je da se protekle godine iz dijaspore u Srbiju vratilo 21 hiljada naših sunarodnika što je dovoljan pokazatelj da je Srbija danas jaka i stabilna.

On je istakao je je želja držvnog rukovodstva da se što više naših ljudi trajno vrati u maticu. Upravo u tom cilju osmišljen je i projekat letnjih kampova po unutrašnjosti Srbije koji je usmeren ka trećoj i četvrtoj generaciji naših iseljenika.

Foto: Ustupljene fotografije/Duško Vukajlović

-Cilj nam je da mladi koji žive van Srbije ne upoznaju samo Beograd, već i unutrašnjost i kad upoznaju njene prirodne lepote i kulturno-istorijsku baštinu verujemo da ćemo ih podstaći da razmišljaju o Srbiji i da požele da jednog dana žive u svojoj otadžbini - kazao je Milićević.

Foto: Ustupljene fotografije/Duško Vukajlović

On je naveo da su letnji kampovi osmišljeni prošle godine, kada je održano 22 kampa u kojima je boravilo 5.000 mladih. Plan je da ove godine Srbiju kroz ove kampove poseti najmanje 10.000 mališana iz celog sveta.

Foto: Ustupljene fotografije/Duško Vukajlović

Ministar je najavio i organizovanje inesticionih konferencija u dijaspori usmerenih ka lokalnim samoupravama.

- Naša dijaspora raspolaže finansijskim i ljudskim kapitalom i postoji velika želja da svoje poslove prošire poslove u Srbiji. Mi ćemo organizovati investicione konferencije tako što ćemo okupiti uspešne privrednike, a naše opštine će predstaviti svoje potencijale kako bi ih zaintrigirali da ulažu u Srbiju – kazao je ministar Milićević.

Foto: Ustupljene fotografije/Duško Vukajlović

Predsednica Opštine Aleksandrovac Jelena Paunović zahvalila je ministru i istakla da će saradnja sa dijasporom značiti mnogo za razvoj te opštine, kao i da su u Župi spremni da budu dobri domaćini deci koja će doći u letnje kampove.

Ona je istakla i velike potencijale župskog kraja u oblasti vinskog, verskog i rekreativnog turizma.

Foto: Ustupljene fotografije/Duško Vukajlović

Sastanku su prisustvovali i predsednik Skupštine opštine Milan Minić, zamenik predsednika Opštine Nemanja Pribaković i pomoćnik zadužen za ekonomski razvoj Negovan Ivanović, kao i savetnik u kabinetu ministra Đorđe Čolović.

Autor: