AKTUELNO

Istoričar Saša Adamović smatra da će izbori u Americi biti zanimljivi jer su se sada, u odnosu na prethodne, pojavili faktori koji mogu uticati na njihov rezultat, odnosno sudbinu SAD.

Adamović kaže da nikada nije verovao u tu mogućnost da Bajden može biti zamenjen, posebno ne u toku ove godine, osim ako mu se drastično promeni zdravstveno stanje.

- Ako je neko planirao da ga izbaci iz te predsedničke trke, to je trebalo uraditi prošle godine kao što je svojevremeno kad je Tramp pobedio 2016. godine trebalo ga je izbaciti 2015. godine. Ovi izbori su mnogo zanimljiviji. Pojavili su se neki drugi faktori koji mogu da utiču na sudbinu, odnosno rezultat ovih izbora - naveo je Adamović.

Foto: TV Pink Printscreen

Objasnio je da misli na rat u Ukrajini, a posebno na sukob na Bliskom Istoku.

- To su stvari koje itekako utiču na sudbinu ovih izbora - istakao je Adamović.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu je ukazao na koncepcijsku razliku između Bajdenovog i Trampovog programa, ali ne i stratešku.

- Imate tri jahača budućnosti - energenti, vojska i retki minerali. U svemu tome Bajden je doneo akt o smanjenu inflacije koji je rudarski zakon, a Tramp je zagovarao da se Amerikanci sklone od Kineza i od Severnog toka dva - naveo je Obradović.

Kako je dodao, Tramp menja svoje stavove kako se približava finiš kampanje.

- Sa druge strane imate geopolitičko buđenje EU - istakao je Obradović.

Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost smatra da to što je EU državama članicama davala veliku pomoć ne govori da ne može da propadne.

Foto: TV Pink Printscreen

- Može da propadne kada najveća kasa "presuši", a vidimo da nemačka ekonomija nema dobre projekcije. EU mora da se reformiše ako misli da nastavi napred - istakao je Miškeljin.

Autor: