AKTUELNO

Nenad Čanak, predsednik LSV-a i Dragan Anđelković, politički analitičar izneli su potpuno različito viđenje oko izvršenog atentata na Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", kao i uticaja na budućnost Balkana. Gostujući u Jutarnjem programu Novo jutro Televizije Pink oni su govorili o mogućim uticajima na ubistvo Ivanovića.

-Najvećih utisak za mene ovih dana je to da smo svi kao društvo oguglali na ljudske tragedije. Smrt jednog čoveka koji je bio suprug, otac i viđen čovek u svom okruženju, poštovan čovek, umesto da izazove jedan vid pijeteta prema životu, time se strašno manipuliše i zaista se svodi na dnevnu politiku što je nedopustivo - smatra Čanak.

Foto: Printscreen Youtube

- Ne želim da pravim bilo kakve spekulacije, to treba nadležni organi da pronađu počinioce i nadam se da će to ubrzo uraditi. Uvek kada se desi nešto držim se stare latinske qui bono ili ko je tu profitirao, u čiju korist ide takav slučaj - rekao je Čanak koji je naveo da postoji veliki uticaj Rusije koja hoće da se pojavi kao strana koja može da smiri situaiju.

Sa druge strane, Anđelković navodi da bi mogli da pomislimo, posle raznih natpisa vezano za Rusiju, da je jedina super sila Rusija nalik rimskoj imperiji, a da su sve druge države patuljaste.

- Verovatno je Rusija kriva za uragan Marija koji je opustošio Portoriko, ili za erupcije vulkana, nedavno u Indoneziji. Manje-više sve su to gluposti u interesu vojno*političkog lobija i industriskog lobija zapada gde se stvara lažna predstava o ruskoj opasnosti i to iz dva razloga. Time se stimulišu vojne nabavke, a sa druge strane dubinska američka država vodi rat protiv Trampa. Stvarajući utisak da je Rusija jako moćna i da ugrožava sve delove sveta. Onda se targetira Tramp gde se adekvatno ne suprostavlja - navodi Anđelković.

Foto: Printscreen Youtube

Prema njegovim rečima ne treba pričati o geopolitici, jer je u pitanju jedna velika tragedija gde je ubijen jedan veliki čovek, humanista, borac za racionalnu stvar.

- Pa kada pričamo o tome ko je njega mogao da ugrozi i ko ima interes, ja bih se najpre okrenuo Oliveru Ivanoviću i njegovim rečima. Da vidimo šta je Oliver Ivanović u nekoliko poslednjih intervjua rekao tokom 2017. godine od marta do 30 decembra. U intervju koji je dao za Televiziju Hram 30. decembra, on govori o geopolitičkim odnosima i našoj politici balansiranja i kaže:

Ubeđuju nas d je zapad prosperitetan, a ja ne mislim tako. Svakako nije human...

- On sve vreme tu ističe da je prirodni saveznik nas Srba Rusija. Nikada sa Rusijom nismo ratovali, nikada sa Rusijom nismo imali probleme, a sa zapadom jesmo. Znači, kada neko takve stavove zagovara normalno je da ga iz Ruske Federacije prepoznaju kao prijatelja i da odmah stigne i saučešće. Naprosto, on je rekao ono što je istina da nam je zapad naneo mnogo zla, a da nam je Rusija prijatelj... - rekao je Anđelković.

#Dragomir Anđelković

#Nenad Čanak

'