AKTUELNO

Na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda, Đurić naglašava da je Srbija veoma zainteresovana da se razreši ubistvo Ivanovića i da porodica ubijenog političara, ali i cela Srbija, imaju pravo na istinu i pravdu.

- Jutros smo sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić, sa Milenom Ivanović bili u Hramu Svetog Save zato što to što se desilo pre godinu dana predstavlja tragediju najpre za porodicu Ivanović, a zatim i tragediju za ceo naš narod. To ubistvo je duboko uzdrmalo srpski narod na KiM i mnoge izvan Kosova i Metohije – kazao je Đurić za Novo jutro TV Pink.

Prema njegovim rečima, po reakcijama pojedinih krugova u Prištini vidi se da su u tom ubistvu videli priliku da u naše redove i narod unesu dodatni metež, haos, nesigurnost i razdor u političkom smilsu.

Foto: TvPink Printscreen

- Priština do dana današnjeg nije dostavila sve tražene stvari, od čaura, do snimaka. Porodicu na adekvatan način o toku istrage nije obavestila, ali su se trudili da na srpsku stranu upiru prstom i da stvaraju atmosferu u kojoj bi Srbi, pa čak i Srbija bili okrivljeni za taj zločin – rekao je Đurić i dodao:

Država Srbija je potpuno posvećenja rešavanju ovog slučaja. Niko od nas nije zainteresovaniji da se toj porodici omogući pravda, istina. Moram da dignem glas protiv hajke političke koja se vodi protiv Milene Ivanović. Ostavite te ljude na miru, toliko su toga propatili – naglasio je Đurić.

On je napomenuo je da Srbija od prvog dana nije imala pristup mestu zločina ni dokaznim materijalima o ubistvu Ivanovića, ali da je u svojoj istrazi dalje odmakla od prištinske strane koja, kaže, nije sprovela policijsku istragu na valjan način.

DOBRO JE ŠTO MEĐUNARODNA ZAJEDNICA VRŠI PRITISAK NA PRIŠTINU

Đurić je pozitivno ocenio pritisak međunarodne zajednice na Prištinu zbog njenih anticivilizacijskih taksi i rekao da žali što se to nije desilo ranije.

- Dobro je što je deo međunarodne zajednice počeo da vrši ozbiljniji pritisak na Prištinu. Nadam se da će to rezultirati ozbiljnim i pozitivnim ishodom – kazao je Đurić.

Foto: TvPink Printscreen

On je rekao da je Priština sednicu svog pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom održala, kako kaže, bez ikakve sramote u Tirani.

- Sve je to prošlo bez rekakcije međunarodne zajednice. Zamislite da je naš tim zasedao negde drugde, osuli bi drvlje i kamenje. Njima se blagonaklono ćuti, a Srbija neće da ćuti - ističe Đurić.

Kako kaže, njega ne čudi ono što pričaju Edi Rama, Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji i Hašim Tači, ali da ga čuti ćutanje međunarodne zajednice.

- Međunarodna zajednica misli da može da primenjuje dvostruke kriterijume. Jedna pravila važe za Albance, druga za Srbiju. Država Srbija, predsednik Vučić brani interese naše zemlje. Nećemo dozvoliti da neko briše patos Srbijom - zaključio je Đurić i dodao da je naše da se borimo za mir.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Marko Đurić

#Oliver Ivanović

'