AKTUELNO

Šest dana nakon ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, Pravda” na koga je izvršen atentat ispred sedišta stranke u Kosovskoj Mitrovici, Priština nije saopštila nikakve detalje vezane za istragu, a konferencija za medije zakazana tim povodom je odložena.

Stručnjaci iz Srbije smatraju da Prištini nije u interesu da je otkriju ko je ubio srpskog političara i da se zbog toga odugovlači sa saopštavanjem detalja istrage i ne pristaje na saranju sa istražnim organima iz Beograda.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić je gostujući u emisiji “Novo Jutro” na Televiziji Pink izrazio sumnju da je da uviđaj, kako ključni deo istrage, dobro i temeljno urađen, te da prištinske institucije žele da ovo ubistvo ostane misterija.

Foto: Printscreen

Spasić je ocenio da se radi o “usmerenom uviđaju” jer je očito da glavni tužilac za region Mitrovice Šućur Sulja dobija određene instrukcije. Primetio je da je na mestu zločina bio ograđen veoma mali prostor, a sve je bže bolje odneto u Prištinu.

Spasić je ukazao i da nije bilo dvoljno uzeti samo snimke kamera sa sedišta stranke iped kojeg je Ivanović ubijen, već i sa udaljenih kamera kako bi se odredilo kuda otišlo vozilo i postavio pitanje da li kvalitetno obavljena potraga za oružjem kojim je počinjen zločin, kao i razgovori sa potencijalnim svedocima.

- Strah ih je da će se otkriti nešto što ne treba. Brže bolje su saopštili detalje o automobilu, koji pripadao Srbinu, a sada su im ispali Srbi iz uviđaja, pa neko to u Prištini mora da secka i slaže – ocenio je bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti.

- Najzanačajniji deo istrage nije urađen kako treba i mi smo sa pravom zabrinuti da će ono što dobijemo biti opšte informacije – dodao je Spasić koji je uveren da se našem tužiocu koji učestvuje u istrazi doziraju informacije i da se od njega prikrivaju detalji na terenu.

Kako je podvukao, zbunjujuće je da međunarodne policijske snage koje se nalaze na Kosovu i Metohiji odbijaju da saradjuju, a nije im bilo teško da sude Oliveru Ivanoviću. Spasić smatra da su u podaci o atentatu sklonjeni i da bi do njih mogle doći samo naše obaveštajne službe.

- Albancima nije cilj da nađu ubicu, zbog toga i imamo odugovlačenje. Njima je to potpuno nije u interesu jer će doći do toga da je plan za ubistvo napravljen u Albaniji, a sproveden na Kosovu –uveren je Spasić koji očekuje da se daljim potezima od ubistva Ivanovića napravi misterija.

Instruisana krvna osveta?

Bivši obaveštajac je izneo teoriju da je za ubistvo mogao bude iskorišćen neko od članova porodica žrtava zločina za koji se bio optužen Ivanović. On sumnja su oni mogli biti instruisani i tako podstaknuti na krvnu osvetu. - Moguće je da su mu dali sve i sada ga drže u šaci. Ako se pritisci povećaju, to vidim kao jedinu mogućnost da se slučaj otvori – dodao je Spasić.

Geneal Božidar Delić nikada nije bio veliki optimista kada su u pitanju istrage ubistva na KiM, ali smatra da su i izjave iz Prištine bile suviše optimistične da za tako kratko vreme mogu da se daju neki relevantni podaci. -

Otkazivanje konferencije me nije iznenadilo – rekao je Delić kome budu sumnju to što nije prihavćena ponuda iz Beograda da u istrazi pomognu najsposobniji forenzičari i tehničari.

Foto: Printscreen

- Čak da su sve najstručnije ljude na KiM uključili pitanje je da li je dovoljno – ocenio je general i dodao će ako se sve svede samo na Mitrovicu, istraga prvenstveno ići u smeru da se završi posao, a da ne bude zavšen. Kako je dodao, pitanje je i da li će u istrazi pokušati da nešto prebace na srpsku stranu.

- Tokom godina koje je proveo u zatvoru Ivanović je njih zapravo pobedio. Njemu nije mu bilo dozvoljavano što i drugim optuženima. Garantuijem da taj process ne bi išao u dobrom pravcu, odnosno u njihovu korist – istakao je Delić, napomenuvši da je Ivanović bio laka meta.

Prema njegovim rečima, atentat na Ivanovića podseća na terorističke aktivnosti koje su se dešavale devedesetih godina prošlog veka i pre toga, a za koje su Albanci obučavani u Albaniji.

Delić je zaključio da je čudno što niko nikada Albaniju nije hteo javno da optuži za agresiju na prostoru Jugoslvaije.

#Oliver Ivanović

#Ubistvo

#planovi

'