AKTUELNO

U knjizi Mesić opisuje kako su Manolić i on, nakon završetka Prvog sabora HDZ-a u Lisinskom, krenuli kući. „Manolić je bio vidljivo neraspoložen onim što je čuo u dvorani, pa mi je rekao nešto što se ne zaboravlja: “Otišli smo u dvoranu kao domobrani, a iz nje izašli kao ustaše.”

Stjepan Mesić sedeo je za radnim stolom okružen s dva toma svoje upravo tiskane knjige „Progon i nacionalno buđenje: Borba za demokratsku Hrvatsku.“ Potpisivao je pozivnice za promociju impresivnog prvog dela autobiografije na 905 stranica i priznanja na kojima piše „S izrazima poštovanja i zahvalnosti na zajedničkom nastojanju i doprinosu u stvaranju demokratske Hrvatske. Stipe Mesić“

Pri ulasku sam čuo kako se žali uredniku knjige Franji Maletiću da više ne može, da se umorio od tolikog potpisivanja. Stipe Mesić, 89, ima jedinstvenu biografiju. Bio je predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata od 2000. do 2010., premijer prve hrvatske Vlade, predsjednik Sabora, predsjednik Predsedništva Jugoslavije te jedan od osnivača HDZ-a. Uza sve to, proveo je i jednu godinu u bivšoj državi u KPD Stara Gradiška, piše Telegram.hr u svom tekstu naslova -Kad je Tuđman umro, u sefu su mu našli skrivene milione koje je dijaspora slala za Hrvatsku’.

Prvi dio memoara Stjepana Mesića, jednog od najvažnijih hrvatskih političara unazad nekoliko desetleća – poslednjeg predsednika Predsedništva SFRJ, predsednika prve hrvatske vlade i predsjednika RH u dva mandata – svoju će premijeru imati u utorak 7. studenog na zagrebačkom sajmu knjiga “Interliber”.

Prvi dio memoara “Progon i nacionalno buđenje – borba za demokratsku Hrvatsku”, opsežno štivo ispisano na više od tisuću stranica i podijeljeno u dva sveska, pokriva razdoblje Mesićeva političkog djelovanja od mladosti pa sve do konca 1990. godine, dok će u drugom dijelu (koji treba izaći početkom iduće godine) biti pokriveno razdoblje od 1991. naovamo, piše Jutarnji list.

– Memoari otvaraju bezbroj važnih tema i donose njegov pogled na najvažnije događaje moderne hrvatske istorije i njegove aktere. Dakle, na mnoge događaje kojima je Mesić svjedočio iz prve ruke. Biće tu puno zanimljivih i dosad široj javnosti nepoznatih informacija, zapažanja, svjedočanstava i detalja koji se tiču Hrvatskog proljeća, osnivanja HDZ-a, stvaranja moderne Hrvatske… – rekao je za Jutarnji list Franjo Maletić, urednik memoara i Mesićev saradnikna tom projektu,

Maletić je radio i na memoarima Josipa Manolića koji su u startu izazvali brojne reakcije u javnosti, ali su brzo zaboravljeni i zanemareni kao nepouzdani.

Nema sumnje da će Mesićevi memoari, posebno poglavlja koja “pokrivaju” osnivanje Hrvatske demokratske zajednice, podići puno prašine na domaćoj političkoj sceni.

Opisujući prvi Opći sabor HDZ-a Mesić sugerira da je među delegatima iz dijaspore bilo puno osoba koje su (ranije) surađivale s UDBA-om i drugim službana bivše države. U nekadašnje suradnike jugoslavenskih tajnih službi Mesić smješta i ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

– Barem šezdeset delegata koji su sudjelovali na tom prvom saboru HDZ-a bili su ljudi s dvostrukim biografijama: jednom “službenom” i jednom koju su pokušavali sakriti – kaže Maletić.

Prvi dio Mesićevih memoara, tvrdi, donosi i nekoliko bisera.

– Čitaoci će moći pročitati i kako je Franjo Tuđman, prije nego što je postao istaknuti član partizanskog pokreta, bio činovnik Nezavisne države Hrvatske. Naime, neko je vreme bio zaposlen u Ministarstvu domobranstva NDH – kaže urednik Mesićevih memoara Franjo Maletić.

Autor: