AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, poručio je danas da država nikad nije pokazivala toliku brigu prema onima koji žele da stvaraju novi život.

Selaković je na otvaranju manifestacije "Dan borbe protiv bele kuge", u Smoljincu kod Malog Crnića, pored ostalog poželeo svima srećan praznik Veliku Gospojinu, a one koji još mogu da stvaraju porodice podsetio je na mere koje država preduzima u tom pogledu.

"Majka koja danas rodi prvo dete, u roku od 35 - 40 dana, od države dobija 366.000 dinara. Može neko da kaže da to nisu velike pare, ali Nacionalna služba za zapošljavanje daje manje novca onome ko želi da otpočne novi posao", rekao je ministar.

Podsetio je da postoje mere i za drugo, treće i četvrto dete.

"I te mere prvi put nisu jednokratne, već se isplaćuju u narednih 10 godina, pa majka koja rodi četvrto dete po poslednjem nivelisanju tih primanja, koja stalno rastu kako raste prosečna zarada, ima skoro 210 evra mesečno", naveo je Selakavić.

Napomenuo je da je to na početku iznosilo 150 evra ili za 10 godina ukupno 18.000 evra.

"A kada je jedna majka rodi i treće i četvrto dete u razmaku od dve godine, to će biti bllizu 35.000 evra u periodu od 12 godina. To može da bude rata za stan ili neki dobar traktor, ako živite na salu, ili novac koji će se uplaćivati u penzioni fond ili čuvati za školovanje", istakao je Selaković.