AKTUELNO

Kako je rekao, Srbija je odlučila da bude neutralna i teži ka članstvu u EU i NATO to poštuje i podržava njen napredak na tom putu.

Srbija je nezavisna, suverena zemlja i poštujemo njen stav da ne želi članstvo u NATO i to nam nije prepreka za jačanje saradnje, poručio je danas u Briselu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

- Ne razgovaramo o članstvu Srbije u NATO. Srbija je jasno stavila do znanja da to ne želi i NATO to poštuje - rekao je prvi čovek NATO novinarima u sedištu Severnoatlantskog saveza.

Kako je rekao, Srbija je odlučila da bude neutralna i teži ka članstvu u EU i NATO to poštuje i podržava njen napredak na tom putu.

- Srbija je nezavisna,suverena država. Srbija ne želi u NATO. Ali za nas je potpuno normalno da imamo dobru saradnju i sa nekom zemljom iako ne želi u NATO - rekao je on, podsetivši na saradnju sa Finskom, Švedskom ili Austrijom.

On je podsetio da se više puta sastao sa Aleksandrom Vučićem, i u vreme kada je bio premijer i sada kada je na funkciji predsednika države.

- Nastavićemo da jačamo saradnju - rekao je Stoltenberg.

Na pitanje srpskih novinara u vezi sa ruskim humanitarnim centrom, on je ponovio da je Srbija suverena zemlja.

- Srbija ima vojne vežbe sa Rusijom ali i sa nama. Poštujemo njene suverene odluke - zaključio je šef NATO.

On se obratio novinarima uoči dvodnevnog sastanka šefova diplomatija država članica na kojem će u fokusu pažnje, kako je najavio, biti jačanje saradnje NATO i EU, situacija oko Severne Koreje, borba protiv terorizma.

Pročitajte još: Američki advokat: Haške presude proizilaze iz pristrasnosti i niko sa prosečnim mentalnim sposobnostima ih ne bi poštovao!

#EU

#Jens Stoltenberg

#NATO

#Srbija

'