AKTUELNO

Ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez izjavio je danas da BiH teži ka članstvu u NATO u cilju, kako je rekao, zaštite mira, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

On je rekao da se danas obeležava 75. godina NATO Saveza i 20 godina partnerstva BiH sa Alijansom, te dodao da je ovaj savez u zvaničnim istupima naveo da bi BiH u maju ove godine mogla dobiti status kandidata za pristupanje Savezu.

- U 75 godina postojanja, NATO savez se razvio u najjači vojno-politički savez koji je postojao u istoriji čovečanstva. Područje koje je bilo pod zaštitom NATO saveza nikada u poslednje 74 godine nije pretrpelo agresije. Upravo iz tog razloga, u cilju zaštite mira, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, naša zemlja teži ka članstvu u ovaj Savez - rekao je Helez.

Dodao je da BiH danas obeležava i 20 godina saradnje sa NATO savezom.

- U tih 20 godina, naše Oružane snage napravile su veliki iskorak u profesionalnom razvoju, izgradnji kompetencija, a najviše zahvaljujući programima edukacije, obuke i vežbe - kazao je Helez, preneli su sarajevski mediji.