AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je važno da Srpska na putu ka EU ne žrtvuje svoj identitet i tradiciju.

Dodik je rekao da se njegov stav nije promenio već godinama i da nema ništa protiv toga da BiH postane članica EU, a jedina promena u odnosu na pre deset godina je smanjeni entuzijazam prema ovom pitanju.

- Smatram da za to nismo isključivo mi krivi, koliko je Evropa, koja nam šalje kontradiktorne poruke o uslovima pristupanja. Evropa trenutno nema jedinstvenu vodeću snagu koja bi vodila razvoj EU, što utiče na našu motivaciju za pridruživanje. Međutim, EU ostaje prirodno okruženje za zemlje evropskog kontinenta - naglasio je Dodik za austrijski časopis "Kosmo".

Ako evropski put omogućava očuvanje srpske kulture, nezavisnosti i tradicije, kaže Dodik, vredi ga slediti.

- Ipak, EU pokazuje nedoslednosti, posebno kada se radi o vladavini prava i intervencijama koje podržavaju strane sile, što dovodi do percepcije Republike Srpske kao remetilačkog faktora. Evropa se takođe i bori sa unutrašnjim problemima što ostavlja kontinent pod uticajem SAD. Predsedništvo Džozefa Bajdena, suočeno s vlastitim izazovima, reflektuje ovu situaciju gde Evropa indirektno ostaje pod vodstvom lidera koji možda nisu dorasli zadatku. Odlučni smo da ne izgubimo Republiku Srpsku i da se, ako bude potrebno, odupremo nametnutim uslovima na evropskom putu - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je BiH projekat Amerike koja je nakon rata stvorila uverenje da su Srbi odgovorni za sukob i da zaslužuju svaku vrstu kazne.

- Njima je BiH zemlja u kojoj će biti na muslimanskoj strani, a ujedno i karta za koju se drže kako bi se predstavili da su dobri sa muslimanima. Možete da pogledate šta su radili muslimanima na drugim mestima. BiH nema globalno značajne resurse koji bi njima mogli biti od interesa. Međutim, u ovih trideset godina, stvorili su sistem u kojem su sve institucionalne i druge komande u državi podređene njihovim interesima, pokušavajući kontinuirano da upravljaju i nameću rešenja, sa varirajućim stepenom uspeha. Sada su naišli na prepreku koja se teško prelazi. Oni su isključivo fokusirani na ostvarivanje profita i lobiranje. Nemam drugo objašnjenje za njihove ciljeve - rekao je Dodik.

Dodik veruje da će, ubrzanjem globalnih procesa, američka pozicija na Balkanu oslabiti ili se promeniti.

Odgovarajući na pitanje da li će dolazak Donalda Trampa na vlast u SAD promeniti način vođenja politike ka Srpskoj, on je istakao da se u globalnom kontekstu očekuje stvaranje nove ravnoteže u međunarodnim odnosima koja bi bila otvorenija.

- Republika Srpska nalazi se u izazovnoj geostrateškoj situaciji, smeštena u srcu Evrope, okružena članicama NATO-a i EU. Ova pozicija zahteva razvijanje otvorene komunikacije s okolinom radi razvoja i iskorištavanja novih prilika. Iako promjene u američkoj administraciji, poput one pod Trampom, mogu nagovestiti određene promene, iskustvo ukazuje na to da promene na vrhu SAD ne znače automatski i promenu politike prema ključnim pitanjima kao što su Kosovo i Metohoja i Republika Srpska - rekao je Dodik, prenela je Srna.

On je istakao da je za Srpsku, u trenutku globalne nestabilnosti, ključno da se bavi svojim unutrašnjim izazovima, posebno u kontekstu odnosa unutar BiH, te da ostaje prioritet insistiranje na povratku ustavnim principima i odbacivanje nametnutih struktura, poput strane administracije i sudstva.