AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne u Briselu sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini.

Sastanak se održava u sedištu Evropske komisije i predviđeno je da traje oko pola sata.

Predsednik Srbije izjavio je, posle sastanka sa Federikom Mogerini, da je šefica EU diplomatije dala snažnu podršku za ubrzanje EU puta Srbije.

- Složili smo se da su stabilnost i mir najvažniji za Srbiju i za Evropsku uniju - rekao je Vučić novinarima.

On je sa Mogerini razgovarao u sedištu Evropske komisije, a iz kancelarije Federike Mogerini uoči susreta je najavljeno da će osnovne teme razgovora biti odnosi Srbije i EU, napredak Srbije na putu ka EU, situacija u regionu kao i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Foto: Pink.rs

Posle bilaterale sa šeficom EU diplomatije, predsednik Vučić imaće bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i učestvovati na sastanku Severnoatlantskog saveta u sedištu NATO u Briselu.

Pred posetu predsednika Srbije sedišu NATO diplomatski izvori  u Briselu navode da između Srbije i Alijanse nema "goruć‡ih pitanja" i da je reč o sastanku u okviru "kontinuirane saradnje na najvišem nivou".

Pored partnerske saradanje Srbije i NATO, očekuje se da ć‡e teme razgovora predsednika Srbije sa Stoltenbergom i 29 ambasadaora zemalja članica Alijanse biti i situacija u regionu, unutrašnje reforme u Srbiji kao i odnosi Beograda sa Moskvom.

Očekuje se da će se konstatovati i zadovoljstvo postignutim u okviru četiri tačke koje su dogovorene tokom prethodnog sastanka Vučića i Stoltenberga u Briselu u novembru 2016. godine.

Prva od njih se odnosi na vežbu u organizaciji NATO u cilju priprema za reagovanje u vanrednim situacijma koja bi 2018. godine trebalo da se održi u Srbiji.

U međuvremenu, u saradnji sa NATO Srbija je radila na podizanju kapaciteta za otklanjanje neekspolodiranih ubojnih sredstava i dala doprinos u obuci iračkih oficira u oblasti vojne medicine.

Još jedna o tema o kojoj se razgovaralo i gde je postignut napredak jeste normalizacija vazdušnog prostora u regionu, konkretno donjeg sloja vazdušnog saobrać‡aja iznad Kosova i Metohije čija ć‡e relaksacije dovesti do normalizacija civilnog vazdušnog saobrać‡aja iznad prostora KiM.

Tokom prethodnog sastanka generalnog sekretara NATO sa Aleksandrom Vučićem, Stoltenberg je ponovio stav da Severnoatlansta alijansa poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.

On je tada ocenio da je Srbija izvoznik stabilnosti u regionu.

- Srbija je u srcu Balkana, što je srce Evrope. Ona doprinosi na različite načine regionalnoj i nacionalnoj stabilnosti - poručio je tada generalni sekretar NATO.

Predsednik Srbije u više navrata je naglašavao da Srbije jeste vojno neutralna, ali da želi saradnju sa NATO u cilju mira i stabilnosti u regionu, što je, prema Vučićevim rečima, preduslov za dalji ekonomski napredak Srbije.

Očekuje se da Vučić i Stoltenber u sredu u sedištu NATO nastave razgovore o daljim zajedničkim izazovima, ali i potencijalima saradnje izmeđ‘u NATO i Srbije.

Pored predsednika Vučić‡a u delegaciji Srbije biće i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

#Aleksandar Vučić

#Federika Mogerini

'