AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Dubrovniku sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini sa kojom je razgovarao o koracima koje Srbija treba da preduzme kako bi ubrzala svoj evropski put.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena očuvanju stabilnosti i da će učiniti sve da sa svima na Balkanu razgovara na ravnopravnim osnovama, uz poštovanje međusobnih razlika, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika.

Visoka predstavnica istakla je da ljudi u regionu moraju da sačuvaju stabilnost, ali da više moraju da razgovaraju i da rešavaju konkretne probleme, navodi se u saopštenju.

Uoči sastanka, Aleksandar Vučić je i najavio da će teme razgovora biti Kosovo i Metohija i dijalog sa Prištinom, podvukavši da dijalog spušta tenzije na terenu.

Foto: Tanjug

-Nemoguće je da me ta tema preskoči. Nisam te sreće da se jednom desi da nešto drugo bude tema, ali i mora da bude. To je stvar koja se ne rešava u jednom ili tri dana - objasnio je Vučić novinarima uoči susreta sa Federikom Mogerini.

Vučić je dodao i da su teme razgovora sa Mogerinijevom evropski put Srbije, neophodne reforme koje moramo da sprovedemo, ali i predstojeća konferenciji u Trstu, kao i projekti koji treba da budu vidljivi za građane.

-Ako pričamo o auto-putu Beograd–Priština, posle četiri godine, dajte da napredujemo. Mi smo dali svu dokumentaciju. Dajte da vidimo da zabodemo ašove i počnemo da radimo na tome - istakao je Vučić.

I Federika Mogerini je najavila, po dolasku u Dubrovnik, da će o nastavku dijaloga razgovarati i sa predsednikom Vučićem i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

#Aleksandar Vučić

#Dubrovnik

#Federika Mogerini

#Sastanak

'