AKTUELNO

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker posle telefonskog razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavo je da očekuje da Srbija bude članica Evropske unije pre 2025. godine

Predsednik Evropske komsije je posle sastanka sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim izneo zadovoljstvo namerama Bugarske da EU integracije Zapadnog Balkana stavi među prioritete bugarskog predsedavanja EU u prvoj polovini sledeće godine.

Sredinom maja, naime, u Sofiji će biti organizovan samit EU sa liderima država Zapadnog Balkana.

- Hoću da ponovim svoje ubeđenje da je nophodno da zadržimo otvorenu EU perspektivu za Zapadni Balkan. U ovom trenutku izgleda da nije moguće da primimo nove članice u 2019. godini, ali želim da se evropska perspektiva vidi ne kao pozivnica već kao kontinuirana potreba u ovom delu Evrope - poručio je Junker.

Predsednik Evroopske komisije najavio je i svoju posetu zemljama Zapadnog Balkana tokom proleća 2018.

Junker je rekao da evropska perspektiva za Zapadni Balkan treba da bude otvorena.

- Zasad ne deluje da možemo primiti nove države do 2019, ali voleo bih da se evropska perspektiva ne vidi kao pozivnica, već kao potreba - rekao je Junker.

Junker je saopštio da je sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim rekao da su razgovarali o bugarskom predsedavanju EU sledeće godine, čiji je jedan od prioriteta proširenje Unije na Zapadni Balkan.

Predsednik Evropske komisije je rekao da su razgovarali o politici u "komplikovanu regionu" u kojem Bugarska ima središnu ulogu i da treba podržati da evropska perspektiva bude otvorena za Zapadni Balkan.Borisov je rekao da postoji prilika da se Balkansko poluostrvo dovede u EU dok iz njega izlazi Velika Britanija.

- Važno je da imamo odluke o takvoj perspektivi - rekao je Borisov i dodao da treba gledati napred i da bez rizika nema napredovanje.

Borisov je rekao da će u maju u Sofiji biti sednica Evropskog saveta s liderima Zapadnog Balkana, dok če početkom januara Komisija biti u Bugarskoj, što je, po njegovim rečima, "prilika ne samo za Bugarsku, već za ceo region da se predstavi u dobrom svetlu".

#Aleksandar Vučić

#Žan - Klod Junker

'