AKTUELNO

Stategija za pristupanje Srbije i Crne Gore EU koju je najavio predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, mogla bi da bude primenjena 2025. godine.

"Strategija za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore, kao vodećih kandidata na Zapadnom Balkanu, sa posebnim težištem na vladavini prava, osnovnim pravima, borbi protiv korupcije i opštoj stabilnosti regiona", stoji u Junkerovom Pismu o namerama, koje je uputio predsedniku evropskog parlamenta i predsedavajućem Evropskog saveta.

Pismo govori o aktivnostima koje Komisija namerava da preduzme kroz zakonodavnu politiku i druge inicijative do kraja naredne 2018. godine.

Nema proširenja do kraja mandata komisije u ovom sastavu, rekao je Junker tokom jučerašnjeg govora o Stanju Unije i pozvao EU da zemljama Zapadnog Balkana pruži kredibilnu perspektivu članstva.

“Ukoliko želimo stabilnije susedstvo moramo ponuditi kredibilu perspektivu proširenja zamljama Zapadnog Balkana. Tokom ovog mandata Evropske komsije i Evropskog paralmenta neće biti novog proširenja jer uslovi za prijem nisu ispunjeni. Ali u budućnosti EU će imati više od 27 zemalja članica”, poručio je Juneker pred posalnicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

On je dodao da je vladavina prava u slučaju svih zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja “prioritet i fokus u pristupnim pregovorima”.

Evropski analitičari smatraju da bi i za EU i za politiku proširenja bilo dobro da što pre dođe do ulaska jedne ili više zemlja Zapadnog Balkan u EU.

Srbija i Crna Gora, kao zemlje koje su stigle najdalje u procesu pristupnih pregovora sa EU, ali i koje imaju najviše kapaciteta da te pregovore završe u najbržem roku, do sada su dobijale naveće šanse za ulazak u EU članstvo u sledećem mandatu Evropske komisije.

Svake godine u septembru, predsednik Evropske komisije govori “O stanju Unije” pred Evropskim parlamentom, uzimajući u obzir dostignuća iz prošle godine i predstavljanje prioriteta za narednu godinu.

Na ovaj način pokreće se dijalog sa Evropskim parlamentom i Savetom za pripremu Programa rada Komisije za narednu godinu.

Nakon toga, predsednik šalje Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU, a što je posebno predviđeno "Okvirnim sporazumom o odnosima između Evropskog parlamenta i Evropske komisije" iz 2010. godine.

#EU

'