AKTUELNO

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, u sredu dolazi u Vašington na razgovore s predsednikom Donaldom Trampom, u trenutku kada vlada napeta atmosfera između SAD i Evropske unije, u nastojanju da spreči potpuni trgovinski rat.

Misija je posebno osetljiva za šefa Evropske komisije, obzirom da je nepredvidljivi Tramp pre nedelju dana direktno nazvao EU "neprijateljem" optužujući Uniju da "profitira" na račun SAD s komercijalnog stanovišta.

Bela kuća preti da uvede carine na uvoz evropskih automobila što bi svakako izazvalo odgovor Brisela ukoliko stupi na snagu.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom koja će pratiti Junkera u Vašington rekla je da oni idu u SAD s najboljim namerama u nadi da će doći do "deeskalacije".

- Ovo je još jedna prilika da se smanji dramatika oko potencijalnih trgovinskih tenzija i da se vodi otvoren, konstruktivan dijalog s našim američkim partnerima - rekao je danas portparol Evropske komisije Margaritis Skinjas.

Junker će biti primljen u Beloj kući u 13.30 po lokalnom vremenu u sredu, posle čega će govoriti pred uticajnim krugom za spoljnu politiku, Centrom za strateške međunarodne studije (CSIS).

Napetost između SAD i EU je porasla kada je Vašington u junu uveo carine na evropski čelik i aluminijum, odluka koja je dalje narušila transatlantske odnose već oslabjene posle američkog povlačenja iz Pariskog klimatskog i iranskog nuklearnog sporazuma.

Evropljani su 22. juna uveli kontramere s carinama na karakteristične američke proizvode kao što su farmerke, motocikle Harli Dejvidson, na puter od kikirikija, da bi nadoknadili štetu od oko 2,8 milijardi evra nanetu njihovoj industriji zbog carina na čelik i aluminijum.

Ukoliko Tramp uvede carine na automobile Brisel već priprema novi spisak američkih proizvoda koji bi podlegli novim carinama.

- Nastavićemo da odgovaramo na provokacije - upozorio je Junker u govoru prošle nedelje i dodao da su "svi pokušaji da se podele Evropljani uzaludni".

Evropska komisija zadužena je za ekonomsku politiku 28 članica Unije. Junker odlazi u SAD s čvrstom podrškom nemačke kancelarke Angele Merkel čija zemlja je posebno na meti Trampovih kritika zbog svog trgovinskog suficita.

Protekcionistička ofanziva na vozila posebno zabrinjava Nemačku, gde taj ključni sektor zapošljava 800.000 ljudi.

Međutim, izgledi za trgovinski mir izgledaju manji posle sastanka G20 u subotu kada je američki ministar finansija Stiven Mnučin, blizak Trampov saradnik, rekao da bi Vašington tražio veliki trgovinski sporazum s EU da bi se odrekao svojih pretnji o carinama.

- Ako Evropa veruje u slobodnu trgovinu mi smo spremni da potpišemo sporazum bez carina, bez prepreka koje se ne odnose na trgovinske takse i bez subvencija - rekao je Mnučin na razgovorima na sastanku G20 u Argentini, misleći na prepreke koje uvode države kao što su kvote, neke norme proizvodnje čime se de fakto ograničava uvoz.

Na to je francuski minstar finansija Bruno Le Mer odgovorio "Odbijamo da pregovaramo s pištoljem prislonjenim na čelo", i zatražio da predsednik Tramp pre sveka povuče carine na čelik i aluminijum i prekine pretnje za automobile.

#SAD

#Žan - Klod Junker

'