AKTUELNO

Policija je širom Nemačke izvršila niz pretresa kod osoba za koje se sumnja da su preko društvenih mreža širile govor mržnje, saopštila je Savezna kancelarija za borbu protiv kriminala (BKA).

"U okviru akcije borbe protiv širenja mržnje policijske uprave u 14 saveznih pokrajina izvršile su pretrese na 90 lokacija", saopštio je BKA. Protiv osumnjičenih, kako se nadalje navodi, pokreće se istraga zbog sumnje na poticanje na kaznena dela, pretnje, prisilu i širenje rasne i nacionalne mržnje.
AD

"Mržnja i huškanje na internetu ugrožavaju našu demokratiju i pripremaju teren za ekstremističko nasilje. Zato se moraju povući jasne granice i počinitelje izvući iz njihove prividne anonimnosti", komentirala je nemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser današnju akciju policije.

Faeser (Socijaldemokratska stranka Nemačke) je objasnila kako su današnjom akcijom na saveznom nivou vlasti "odaslale jasan signal protiv mržnje i huškanja" na društvenim mrežama, forumima i platformama za komunikaciju.

U Berlinu su pretresi izvršeni uz sudelovanje specijalnih odreda policije. U saveznoj pokrajini Saska pretresi su izvršeni pretežno kod pripadnika radikalno desne scene. U najmnogoljudnijoj nemačkoj saveznoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija akcija je, osim protiv pripadnika radikalne desnice, bila uperena i protiv ekstremista iz verskog miljea, ali i protiv ekstremnih levičara.

Regionalni ministar: Moramo se odlučno suprotstaviti
AD

"Kriminal koji se temelji na mržnji, širenje nacionalne i vjerske mržnje i pretnje ubistvima imaju samo jedan cilj: stvaranje raskola u društvu i širenje straha. Tome se moramo odlučno suprotstaviti", rekao je ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Herbert Reul.

Savezni ured za borbu protiv kriminala iznova je pozvao građane da prijave svaku pretnju ili širenje mržnje preko interneta. Iako je broj kaznenih djela širenja mržnje preko interneta u poslednje vrijeme opao, vlasti polaze od toga da je rieč o mnogo većem broju neprijavljenih slučajeva.

Autor: