AKTUELNO

Istoričar Aleksandar Raković i naučni savetnik u Institutu za Evropske studije Slobodan Zečević su, govoreći o procesu pomirenja na Balkanu, rekli da su potrebni intenzivni politički kontakti i vreme, ali nisu isključili ni mogućnost promene granica.

Slobodan Zečević naučni savetnik u Institutu za Evropske studije kaže da postoji nekoliko načina da se okrene nova stranica odnosa u regionu.

- Intenzivni politički kontkati između predsednika Srbije i predsedništva BiH jedan od načina da se prevaziđe ono što je bilo. Predsednik  Vučić je doživeo jednu veliku neprijatnost, i on je to na ličnom planu prevazišao i primio te članove predsedništva i ako verovatno sumnja da iza napšada na njega stoji neko od njih. Primio ih je u Beogradu, a onda otišao u Srajevo. Prevazišao je te neke lične animozitete da bi pokušao da uspostavi jednu novu klimu u odnosima - rekao je Zečević.

Prema njegovim rečima, značajan uticaj na tom planu ima i ekonomska saradnja i stalni rast trgovisnke razmene sa Bosnom i Hercegovinom.

- Pokušavamno da unapredimo ekonomsku saradnju. Trebalo bi i svi da osudimo zločine koji su se dogodili na prostoru bivše Jugosloavije. Međutim ne rade to svi, Hrvatska to ne radi. Tačno je da ne možemo da generalizujemo stvari, ali Hrvatska prvo mora da raščisti sama sa sobom i da iz javnog života eliminiše ljude koji afirmišu fašizam - istakao je Zečević.

Kako je rekao, proces pomirenja se ne može desiti preko noći, jer je to je proces za koji je potrebno vreme.

Foto: Printscreen

- Mislim da je potrebno vreme, ne mogu kažem da li su u pitanju dani, meseci ili godine...Verujem da će proces evropskih integracija Srbije doprineti relaksaciji odnosa na Balkanu - smatra Zečević.

Prema njegovim rečima, promena granica u ovom trenutku ne dolazi u obzir.- Situacija u kojoj se nalazimo je na našu štetu. Moramo da vidimo kako smo došli do toga da se od naroda pobednika sa ugledom u svetu, srozamo se na to postanemo narod koga svi izbegavaju i preziru - naveo je Zečević.

ŠARČEVIĆ ZA PINK: Ne pristajem na ucene, nastavljamo sa PROMENAMA! Moguća nova zapošljavanja u prosveti (VIDEO)

On je dodao da su odnosi sa BiH sve bolji, u prilog čemu govori i to da je Aleksandar Vučić u Sarajevu dočekan uz državne počasti.

- Bolje se razumemo, ali platili smo ogronu cenu. Iskustvo iz ratova nas uči da moramo da radimo na međusobnom razumevanju - istakao je Zečević.

Istoričar Aleksandar Raković sa Instituta za noviju istoriju Srbije je poredeći situcaju na Balkanu sa odnosom između Francuza i Nemaca, rekao da ti narodi pripadaju zapadnoj civilizaciji i da su oni shvatili da je preko EU i NATO lakše deliti plen koji se stiče u drugim delovima sveta.

Foto: Printscreen

- Kod nas imamo tri civilizacije koje se dodiruju pravoslavnu, rimokatoličku i islamsku. Ovo je najuži prostor u svetu gde se te tri civilizaje dodiruju. I ovi koji mešetare oko nas, koji nam nameću razne dijaloge i uslove, nameću nam da nikada ne dođemo do cilja i pomirenje - rekao je Raković.

- Zapad bi to mogao pravdeno da odredi, ali ne žele, pošto prave slučaj za neko buduće vreme. Interesntna je izjava američkog emisara Brajan Hojt Jia da se ne možemo držati za dve grane istovremeno - za Rusiju i Zapad. Kao da smo šimpanze! Tako nas tretiraju ovi koji dolaze sa Zapada. To jedan ogroman podcenjivački potencijal koji imaju prema nama. Da bi nas ozbiljno shvatili moramo da imamo stav, a ne da lutamo od ideje do ideje - istakao je Raković.

On smatra da su za pomirenje na Balkanu potrebne pravedne granice i pravedan mir.

Raković smatra da bi jedino pravdeno rešenje bila promena granica.

#Balkan

#Slobodan Zečević

#Vreme

'