AKTUELNO

Slobodan Zečević iz Inistituta za evropske studije i Milovan Stanišić iz Univerziteta Singidunum govorili su o političkoj situaciji u regionu, budućoj premijerki Srbije i inaugzuraciji predsednika Srbije.

- Imamo nekoliko kriznik područja na Balkanu - Bosna i Hercegovina, Makedonije, Kosovo. Povećanje investicija, uključivanje u EU trebalo bi da posluži pacifikaciji i smirivanju stanjau u ovom delu Evrope. U tom smislu možda će plan EU i Nemačke o dodatnim sredstvima koji bi povezali narode na Balkanu dovele do smirivanja stanja - rekao je Zečević.

Foto: Printscreen

- Možda se vraćamo u Titov period kada su svi dolazili kod nas. Dobro je da imamo dobre odnose sa svim državama i u i Evropi i u region. Dolazak Kolinde Grabar Kitarović je važan zbog regionalne stabilnosti. Dobro je da negujemo i tradicionalno dobre odnose sa zemljama na afričkom kontinentu - naveo je Zečević govoreći o predstojećoj inauguraciji predsednika Srbije.

Prema njegovim rečima, ubedljiva pobeda na predsedničkim izborima, znači da Srbija ima jaku izvršnu vlast i da ide predsedničkom sistemu.

- Mislim da će Ana Brnabić biti deo predsedničkog tima koja će imati izvršnu ulogu. Ima simbolike da ljudi koji su bili plod šikaniranja, dobijaju društvenu satisfakciju - istakao je Zečević govoreći o budućoj premijerki.

On je ukazao na problem nataliteta, te dodao bi voleo da vidim dosta žena sa što više dece na visokim funkcijama.

Kada je reč o otvaranju novih poglavlja, Zečević je rekao da je svako otvaranje poglavlja dobra vest, jer se prilagođavamo se visokim standardima.

Foto: Printscreen

Milovan Stanišić iz Univerziteta singidunum kaže da je inauguracija predsednika Srbije veliki događaj za region, da se sretnu važni državni zvaničnici i da se smanje tenzije.

Govoreći o izboru nove premijerke, on je rekao da smatra da to može biti naša prenost u pregovorima u Briselu, koje bi ona čak i u dijalogu sa Hašimom Tačijem, kao dama imala jaču pregovaračku poziciju.

- Mislim da će njenim dolaskom pritisak u pregovorima biti manji-naveo je Stanišić.

Pročitajte još: PALATA SRBIJA SPREMNA ZA INAUGURACIJU: Selaković proveo medije monumentalnim zdanjem (FOTO+VIDEO)

#Balkan

#Inauguracija

'