AKTUELNO

Naučni savetnik u Institutu za evropske studije Slobodan Zečević rekao je da Hrvatska potpuno neprimereno slavi i to još povezuje sa događajima iz Drugog svetskog rata, a to je nešto što je apsolutno protivno svim trendovima koji postoje u Evropi i u civilizovanim državama.

Hrvatska potpuno neprimereno proslavlja Oluju, događaj koji mi obeležavamo sa tugom, ocenio je naučni savetnik u Institutu za evropske studije dr Slobadan Zečević.

On je rekao da Hrvatska slavi proterivanje građana hrvatske koji su srspke nacinalnosti i to na jedan nepriličan način, jer se sve povezuje sa događajima iz II Svetskog rata, a to je jedna ikonografija koja je nažalost poznata po zlu u ovom delu Evrope, reka oje Zečević i dodao da se na to nadovezuju i ovi ekonomski problemi koje imamo sada sa Hrvatskom.

Zečević je rekao da je interesantno u vezi sa ovom poslednjom odlukom, to što je ona u potpunoj suprotnosti sa pravom EU, dodajući da je mnogo toga što se dešava u Hrvatskoj u suprotnosti sa Evropskom unijom i njenim načelima.

- Kada je u pitanju prevoz našeg voća, reč je o meri koja je u pravu Evropske unije poznata kao taksa istog dejstva kao i carina, a to je apsolutno zabranjeno u EU i potpuno je u pravu ministar Ljajić kada se pobunio protiv toga.

On je mišljenja da se Hrvatska stavlja u kontekst lidera, kako bi suzbijala uticaj Rusije u ovom delu Evrope i pokušava da animira Albaniju, Crnu Goru kroz razne inicijative i u tom smislu je Hrvatska na neki način koristan član zapadnog saveza i oni joj na neki način gledaju kroz prste.

Ipak, rekao je Zečević, mislim da se u Evropi ne gleda blagonaklono na tu fašističku ikonografiju koja je u Hrvatskoj prisutna.

- Hrvatska je svojom državnom politikom odstranila jedan deo stanovništva sa svoje teritorije i to je urađeno jednom grubom brutalnom akcijom, gde je bilo zločina nad Srbima i mi obeležavamo taj događaj sa tugom, dok Hrvatska potpuno neprimereno to slavi i još povezuje sa događajima iz Drugog svetskog rata, znači da je to nešto što je apsolutno protivno svim trendovima koji postoje u Evropi i u civilizovanim državama - rekao je Zečević.

On je gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, ocenio da je upravo Hrvatska ta, koja mora da izađe iz "začaranog kruga".

- Oni  (Hrvati) moraju da shvate i raskinu sa svojom nacističkom, fašističkom prošlošću. Oni stalno traže neka opravdanja,  a opravdanja nema. Ako su naslednici te države, oni nemaju šta da traže ni u Evropskoj uniji ni u civilizovanom svetu. Iako zvanično promovišu antifašizam,  oni nikako da izađu iz tog začaranog kruga - rekao je on.

Dodao je da je to pre svega na Hrvatskoj, na nama je da ih podsećamo na to, a na EU da vrši pritisak,  jer ona ima mehanizme kojima bi mogla da dovede Hrvatsku u red jedne civilizovane države.

#Hrvatska

#Oluja

#Slobodan Zečević

#Srbija

'