AKTUELNO

Naoružavanja tzv. kosovskih bezbednosnih snaga jasan je znak da se pripremaju nove jednostrane akcije na severu KiM, kaže predsednik skupštinskog Odbora za KiM i ističe da Srbija mora da bude spremna.

U nastojanjima da potvrde svoj "suverenitet" na celoj teritoriji, vlasti u Prištini planiraju da uz pomoć specijalaca policije zauzmu strateški važnu trafostanicu "Valač" na severu Kosova i Metohije. Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, kaže da Priština ne odustaje od namere da zauzme trafostanicu i preuzme rukovođenje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Prva varijanta je bila da KFOR asistira, da oni svoje tehničare pošalju u Valač i da oni preuzmu trafostanicu. Hteli su, dakle, da uvuku KFOR i da sebi naprave zaleđinu. Druga varijanta je bila da, ako KFOR neće da asistira, oni sami zauzmu trafostanicu sa snagama koje imaju na raspolaganju. Zato im je potrebno odobrenje komandanta KFOR-a, koji je rekao da to odobrenje neće dati – kaže Drecun za „Novo jutro“.

Cilj je preuzimanje cele energetske infrastrukture na severu KiM, kaže Drecun, a ona podrazumeva „Valač“ kao ključnu trafostanicu, ali i „Gazivode“, hidroelektrane i dva dalekovoda. Pitanje ove infrastrukture je, kaže Drecun, nerešeno, a treba da se rešava u okviru pitanja imovine, koje je bilo na dnevnom redu u Briselu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pod izgovorom naplate električne energije žele da uzmu celu tu infrastrukturu – kaže Drecun i dodaje:

Umesto izbegavanja tenzija i poštovanja Briselskog sporazuma, Priština opet želi da reši situaciju samo onako kako njoj odgovara.

Drecun kaže da naoružavanje tzv. kosovskih bezbednosnih snaga jasno govori o pripremi terena za nove jednostrane akcije na severu KiM.

- Albanci pripremaju teren za osvajanje severa Kosova. NATO im u tome čak i pomaže, a mi moramo reagovati i treba da budemo spremni što se kapaciteta naše vojske tiče. Moramo da sprečimo, ne daj Bože, novi pogrom našeg naroda - istakao je Drecun.

Drecun dodaje da je Srbija zato dosta ulagala u vojsku u poslednje vreme, a da se šalje upozorenje u vidu prevencije.

#Milovan Drecun

#Novo jutro