AKTUELNO

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun upozorio je da Britanija takozvanom Kosovu može najviše da doprinese na vojnom planu.

Govoreći o zapleni veće količine oružja na prelazu Merdare, Drecun je rekao da postoje kanali šverca oružja koji su uobičajeni, to rade pripadnici albanskih grupacija, koji su povezani sa srpskim u centralnoj Srbiji.

- Interesantno je da se dogodilo dva dana posle posete birtanskog minista spoljnih poslova, sa kojim je bio i Stjuart Pič stručnjak za obaveštajne aktivnosti - naveo je Drecun

Drecun je istakao da je cilj Britanije da dovrše posao, ali smatra da je njihov kapacitt tu iscrpljen.

Foto: TV Pink Printscreen

- Britanija takozvanom Kosovu može najviše da doprinese na vojnom planu. SAD i Turska su zadužene za naoružavanje takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga, dok je Britanija zadužena za obuku - istakao je Drecun.

Kako je dodao, oni žele da ubrzaju formiranje takozvane vojske Kosova kako bi ovladali severom.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da pritisci povom Kosova i Metohije traju godinu dana iza nas, ali da su naglašeno porasli krajem prošle godine, pred izbore.

- Treba podsetiti na sednicu Saveta EU i nameru da se do kraja januara Ohridski sporazum ugradi u poglavlje 35. Bez obzira što se ništa ne događa, praznici su, a taj rok teče i pristisci postoje - naveo je Milivojević za Pink.

Kako je dodao, pritisci za cilj imaju jeste da se "Srbija prelomi i učni ono što ne može i da ukine samu sebe".

Milivojevoć je naveo da pritisci povodom KiM, ali i po pitanju primedbi na izborni proces, koje nisu osnovane, dolazi iz istog centra.

Foto: TV Pink Printscreen

On je govoreći o pritiscima na Srbiju po pitanju Kosova, ali i uvođenja sankcija Rusiji akcenat stavio na Nemačku, primetivši i da su u posmtračkim misijama Saveta Evrope i Evropskog parlamenta bile socijaldemokrate iz Austrije.

Autor: