AKTUELNO

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je danas da je srpski narod na KiM naročito zabrinut zbog toga što Priština ubrzava proces uvođenja obaveznog služenja vojnog roka.

- Ono što po meni izaziva posebnu zabrinutost za srpski narod na Kosovu i Metohiji, jeste da je planiran rok za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, koji je bio 2028. godine, značajno pomeren unapred i da ove godine planiraju pilot projekat sa obaveznim služenjem vojnog roka. I dalje ne znaju da li će to biti ukupno tri meseca ili tri meseca letnjeg služenja, tri meseca zimskog služenja - izjavio je Drecun, gostujući na Javnom servisu.

Kako je ocenio, to može stvoriti veliki problem srpskom narodu i biti dodatni pritisak na Srbe - da se isele ili da služe tzv. vojsku Kosova, koja je glavni činilac ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda.

Komentarišući posetu ministra spoljnih poslova Britanije Dejvida Kamerona Prištini, Drecun je naveo da je ključni cilj Velike Britanije da pomogne tzv. Kosovu na vojnom planu.

Kameron je u Prištini rekao da će Velika Britanija pomoći tzv. Kosovu da ga priznaju zemlje koje to do sada nisu učinile, kao i da bude priznato u međunarodnim institucijama.

Drecun je ocenio da London time pokušava da demonstrira svoje prisustvo u regionu preko Kosova i Metohije.

- Ne žele da budu periferni geopolitički igrač u ovom regionu, u kome je njihova obaveštajna služba izuzetno aktivna. Velika Britanija ima veoma intenzivne aktivnosti u ovom regionu - istakao je Drecun.

Međutim, kako je naveo, uprkos želji Velike Britanije da pokaže da stoji čvrsto uz samoproglašenu nezavisnost Kosova i pruža podršku, iscrpljen je potencijal Velike Britanije da može da obezbedi neka nova priznanja Prištini.

- Iz ove posete se vidi da je zapravo ključni cilj Velike Britanije da pomogne tzv. Kosovu na vojnom planu. I to je ono što je suština svih tih razgovora, iako o tom imamo veoma malo detalja, sem nekih uopštenih izjava - istakao je Drecun.