AKTUELNO

Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade Srbije i bivši predsednik Koordinacionog centra za KiM, komentarisao je za Pink posetu predsednika Srbija Aleksandra Vučića povodom samita 'Otvoreni Balkan'.

- Vi znate šta se sve događa na teritorijama gde su Albanci većina 29. novembra kada oni obeležavaju svoj dan zastave. Mi imamo jedan deo naše teritorije koji je okupiran, i tu se otimanjem jednog dela naše teritorije, uz pomoć međunarodnog faktora, pokušava napraviti jedna takozvana država ili druga Albanija. Sami Albanci u Tirani imaju jedan otpor o nadirućim Albancima sa Kosmeta - rekao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je istakao, veruje da nijedan politički faktor iz Beograda ne stoji iza tih protesta u Albaniji.

- Sali Beriša koji je te proteste organizovao nalazi se na američkoj crnoj listi za korupciju - naveo je Čović.

Ističe da je izuzetno bitno to što je Edi Rama osudio te proteste.

Foto: TV Pink Printscreen

- Rama je rekao da treba da ih bude sramota. Iako ja nisam fan Edija Rame. Uprkos tome mi treba da sarađjujemo i nisam protivnik Otvorenog Balkana jer ceo prostor Zapadnog Balkana mora da sarađuje i infrastrukturno i ekonomski da se podiže - navodi on i dodaje da je ova inicijativa izuzetno značajna kako bi se ovaj deo Evrope ubrzano razvijao i išao u korak sa četvrtom industrijskom revolucijom.

Čović se osvrnuo i na postojanje određenih elita u regionu koji imaju izuzetan otpor prema ovoj inicijativi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Neophodno je da se ceo region uključi u ovu inicijativu. Sve treba pažljivo analizirati sve i biti vrlo oprezan u tome. Trampova administracija i Grenel imali su druačiji pristup, tu se išlo više na ekonomski faktor, ali i na nepriznavanje, iako vidimo da su Albanci ti koji te sporazume ne sprovode, ni Vašingtonski ni Briselski - rekao je Čović.