AKTUELNO

Vojni analitičar Miroslav Lazanski prelistavao je štampu gostujući u jutarnjem programu televizije Pink.

Digla se cela polemika oko inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se održi unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, rekao je vojni analitičar Miroslav Lazanski, ocenjujući da treba razgovarati,jer se samo tako mogu rešiti problemi.

Govoreći o opoziciji u Srbiji Lazanski je rekao da nju predstavlja dvoje ljudi i četiri partije.

On je gostujući u jutarnjem programu televizije Pink rekao da ako se stvari ne razrešavaju u odnosima opozicija - vlast, onda to nije korektno, i najbolje je razgovarati.

- Nije Vučić stvorio kosovski problem, on ga je nasledio. Kosovski problem nije mogla da sredi ni Kraljevina Jugoslavija, ni Tito, ni Slobodan Milošević- rekao je Lazanski.

Lazanksi je konstatovao da jedan državnik, svidelo mu se to privatno ili ne, mora da razgovara sa svim drugim državnicima, da ne može da bira.

Foto: Printscreen

- Jedan državnik ne može da bira sagovornike, privatno može da mu ne bude drago, ali kao državnik mora da razgovara i sa drugim državnikom. U politici nema visokih skrupula koje vi ne možete da prevladate – ocenio je on.

- Ako treba da se rukujete sa nekim koga smatrate zlikovcem u inostranstvu vi se morate rukovati sa njim. Ali on nikada neće doći u posetu kod nas – zaključio je Lazanski.

Govoreći o pisanju američke televizije Si-en-en o tome da srpski teniser Novak Đoković lažira povredu, Lazanksi je rekao da je ta medijska kuća uvek bila antisrpski nastrojena i da je uvek koristila svaku priliku da degradira sve što je u Srbiji dobro i što iskače iz miljea.

On je dodao da Si-en-en često ne govori istinu, ali ni mnogi drugi američki mediji, ne samo kada je u pitanju Srbija.

-Najmanje tri primera znam kada je Si-en-en lagao- rekao je Lazanski.

Govoreći o pooštravanju sankcija SAD prema Rusiji, Lazanski je rekao, da to nisu sankcije nego ekonomski rat Amerike protiv Rusije i Evrope. EU bez ruskog gasa ne može da opstane, a SAD čine sve da odseku EU od ruskog gasa.

Foto: Printscreen

Pokušaj amerikanaca da učine EU zavisnom od energenata iz Amerike, pre svega od nafte, jer znamo da je to tri puta skuplje.

- Evropa može sve da podnese, ali kad im udare po džepu, u njima se budi ta vrsta neraspoloženja, pa nije ni čudno što je Junker rekao da ako Amerikanci smatraju da je Amerika na prvom mestu, Evropa ne ože biti na zadnjem- ocenio je on.

Lazanski je rekao da se Moskva još uzdržava i čeka odluku američkog Senata.

#Dijalog

#Kosovo

#Miroslav Lazanski

'