AKTUELNO

Na ovu temu su govorili novinar Dragan J.Vučićević i vojni analitičar Miroslav Lazanski.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, juče se sastao u Rusiji sa ministrom odbrane te zemlje povodom finalizacije dogovora o nabavci najsavremenijih aparata lovačke avijacije.

Foto: Tanjug

Rusija, kao podršku našoj zemlji, poklanja šest aviona MiG-29, a prva faza njihove modernizacije koštaće između 180 i 230 miliona evra.

-Već 25 godina razne vlasti pričaju da su Vojsci Srbije potrebni migovi 29 i sada je došla Vlada koja je dobila na poklon 6 migova 29. I sada u našoj floti imamom 10 migova, kojima je potrebna modernizacija da bismo imali modernu flotu. Ti migovi su izabrani na osnovu tehničke dokumentacije - istakao je gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J.Vučićević.

Foto: Tanjug

Kako je ocenio vojni analitičar Miroslav Lazanski, svaka zemlja mora da čuva vazdužni prostor.

- Migovima, koje posedujemo, istekao je resurs, nisu bezbedni, zato idu na remont i modernizaciju. U avijaciji su stalno potrebna ulaganja. Migovima 21 završio se vek trajanja, a od ovih drugih tri lete. Avijacija je u situaciji da se ugasi ili da joj se produži vek. Mi dobijamo takvu eksadrilu da piloti ostanu u treningu, imaćemo zaštitu našeg neba i dolaskom ovih migova držimo korak sa zemljama NATO-a - objasnio je Lazanski.

-Kada bismo imali protivavionski raketni sistem "Buk m 2" niko ne bi smeo da pomisli da napadne Srbiju. NATO je krenuo da naoružava sve zemlje u okruženju, jedine zemlje Republika Srpska i Srbija nisu članice NATO-a, i da bismo bili mirni moramo da imamo najjaču vojsku - rekao je Vučićević.

Lazanski je rekao da je remont migova u našoj zemlji moguć samo do nivoa 1 ili 1+, tako da će najverovatnije ruski stručnjaci doći kod nas ili će migovi ostati na remontu u Rusiji ili Belorusiji.

-I Amerika rabi stare avione, ako imate kvalitetnu modernizaciju onda će i avioni moći dugo da traju - naglasio je Lazanski.

Vučićević je rekao da ima saznanja da će naša eskadrila biti "prepuna" i da će stizati još aviona.

Č.N.

#Avion

#MiG

#Rusija

'