AKTUELNO

Ljuban Karan, potpukovnik u penziji, prof. dr Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studija bezbednosti komentarisali su za Pink koliko će na Srbiju uticati činjenica da je visoki zvaničnik, Vesli Klark angažovan u formiranju vojske na Kosovu.

Ljuban Karan, potpukovnik u penziji, povodom angažovanja Veslija Klarka u tzv. vojsci Kosova napominje da je ovo još jedan dokaz da s eu njihovoj strategiji prema Srbiji ništa nije promenilo.

- Ne može ništa da se menja. Sada vidimo da ta zaključivanja nisu dobra jer se mnogo toga promenilo u američkoj politici, posebno sa dolaskom Bajdena. Ovo vidim kao važnu poruku Srbiji, da se u ovom slučaju baš ništa neće promeniti u ciljevima, a cilj je da se odrekne nezavisnosti, vojne neutralnosti, da prizna Kosovo, da je ne interesuje ništa što se dešava sa Srbima van granica Srbije - rekao je Karan.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako Karan podvlači, od njihovih ciljeva nema ništa, a kada će to da shvate, to je veliko pitanje.

- Problem je što stalno bude neke nerealne ambicije kod Prištniskog rukovodstva, gde dolazi do provokacija. Ono što Klark donosi kao odluku je to, da ne samo što će pomoći na sve načine u formiranju vojske Kosova, već će i svojim uticajem dodatno doprineti - priča Karan.

Prof. dr Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studije bezbednosti navodi da je interesantno to, što jedan visoki zvaničnik se sada otvoreno stavio na organizaciju koja je OVK, koju je tako proglasila njegova tadašnja Vlada.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovime vidimo da SAD podržava terorizam u svetu. jer se visoka ličnost svrstava na stranu oakve organizacije. Ovo je možda i marketinški trik, gde se dokazuje da su Amerikanci na njihovoj strani - dodao je Bjegović.

Kako naglašava, i da su SAD poklonile vojsku Kosovu, u smislu odobrenja, pomoći, a tu su i Britanci, Nemci i Turci, ovo jeste nešto što predstavlja bezbednosne izazove u budućnosti, jer vidimo na šta su spremni i šta se sprema. Ovo je, kako kaže nezanemarujuća tema.

Autor: