AKTUELNO

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i dekan Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu, u Klubu poslanika u Beogradu, uručili su sertifikate prvoj generaciji studenata, koji su završili kratak program studija „Obuka menadžera za zaštitu podataka o ličnosti“.

1. Dodeljeni su sertifikati prvoj generaciji studenata Fakulteta bezbednosti, menadžera za zaštitu podataka o ličnosti, na osnovu saradnje sa Službom Poverenika. Da li se planiraju saradnje i na drugim obrazovnim nivoima?

- U saradnji sa Fakultetom bezbednosti, u formi kratkog programa studija koji je trajao 6 meseci, uspeli smo da obučimo 55 lica koja su stekla zvanje menadžera za zaštitu podataka o ličnosti. Ovo je izuzetan ali tek prvi korak u obrazovanju neophodnog broja stručnjaka za ovu oblast za kojima postoji velika potreba. Poverenik će se sa zadovoljstvom odazvati pozivima na saradnju koje bude dobio i od strane drugih visokoškolskih ustanova.

Foto: Poverenik.rs

2. Zašto je važna edukacija mladih na temu zaštite podataka o ličnosti?

-Edukacija mladih na temu zaštite podataka o ličnosti je od presudnog uticaja na efikasnu zaštitu podataka o ličnosti u celom društvu iz razloga što su upravo mladi ti čiji su lični podaci najviše i ugroženi, jer su upravo oni najaktivniji korisnici svih sadržaja na internetu. Da se edukacija mladih ne bi sprovodila stihijski i neorganizovano, predložio sam da se ova oblast u što skorijem vremenu uvrsti u nastavne planove i programe osnovnih i srednjih škola, kako bi mlade upoznali sa njihovim pravima ali i obavezama kada je u pitanju zaštita i bezbednost njihovih ličnih podataka.

Foto: Poverenik.rs

3. U martu mesecu Služba Poverenika dobila je Zamenika za oblast zaštite podataka o ličnosti, šta to konkretno znači za instituciju Poverenika?

- Nedavni izbor Sanje Unković za Zamenika Poverenika za oblast zaštite podataka o ličnosti je značajno pomogao normalnijem funkcionisanju službe Poverenika, ali i meni lično. Radi se o osobi koja preko deset godina radi upravo u oblasti zaštite podataka o ličnosti. Situacija uzrokovana pandemijom pokazala je da je veoma otežano funkcionisati kada postoji samo jedan ovlašćeni potpisnik svih odluka i drugih akata koji se donose u službi Poverenika a kojih ima po više hiljada godišnje. Izborom zamenice taj problem je u značajnoj meri rešen.

Foto: Poverenik.rs

#Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka