AKTUELNO

Kako prenose mediji, američki predsednik za Srbiju sprema strategiju i planove za "krizu na Zapadnom Balkanu", a reč je o dolasku Džoa Bajdena u Beograd, kako bi našu zemlju otrgnuo od uticaja Rusije.

Komentarišući naslove u današnjoj dnevnoj štampi koji se odnose na uticaj Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Aleksandar Apostolovski, novinar dnevnog lista „Politika“, kaže da bi voleo da američki predsednik Džozef Bajden poseti Beograd.

- Odnosi sa SAD su od izuzetne važnosti i konačno je vreme da jedan predsednik Amerike poseti Srbiju – kaže Apostolovski za „Novo jutro“.

Podseća da nas nijedan predsednik SAD nije dugo posetio i, bez obzira na nesuglasice oko Kosova i NATO agresiju, „život teče dalje“.

Foto: TV Pink Printscreen

- Bajden dobro razume procese na ovim prostorima i treba sa njim razgovarati. Mislim da je Srbija tačka preseka, gde će se razgovarati o uticajima – kaže Apostolovski.

Neophodno je da sarađujemo sa najvećom svetskom silom i da sa njom nemamo sukobe, kaže Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije.

- Sa SAD treba da imamo aktivan odnos, iako se u ovom trenutku ne možemo slagati o svemu. Međutim, niti je njima interes da nas potpuno gurnu u ruke drugih svetskih aktera, tako ni nama nije u interesu da nam budu neprijatelji sa kojima nemamo dijalog – kaže Vuković za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Podvlači da Amerika neće povući priznanje nezavisnosti Kosova, ali to ne znači da Srbija prestane da ističe svoje interese i da ih se odrekne.

- Ovo nisu 1990-e ili 2000-e godine i Srbija više nije žrtva od koje može samo da se uzima. Oni koji smatraju ovo, prave pogrešnu računicu – ističe Vuković.

#ALEKSANDAR APOSTOLOVSKI

#Nenad Vuković