AKTUELNO

Predsednik kaže da je svaki razgovor sa nemačkom kancelarkom od izuzetnog značaja za našu zemlju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a glavna tema biće dijalog Beograda i Prištine o Kosovu. Na stolu će biti i tema ekonomske saradnje uz jačanje regionalnih i evropskih veza.

Ova video konferencija dvoje državnika dolazi pred Berlinski proces, koji je planiran za 5. jul, a nakon što je Srbija na međuvladinoj konferenciji sa Evropskom unijom u Luksemburgu otvorila prvi klaster u pregovorima.

- Razgovaraćemo o svemu, Kosovu, regionalnoj saradnji i ulozi Nemačke i Berlina. Hoće li to posle biti briselski ili berlinski proces videćemo - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje šta očekuje od ovog razgovora putem video linka, na kome će jedna od tema, pored predstojećeg samita o berlinskom procesu, biti i Kosovo.

On je posle vojne vežbe na Pešteru istakao da je svaki razgovor sa nemačkom kancelarkom od izuzetnog značaja za našu zemlju, da će biti dobro pripremljen i da se nada dobrom razgovoru.

Da je razgovor sa nemačkom kancelarkom uvek od izuzetnog značaja, ocenjuje za Kurir Jelena Milić, direktor Centra za evroatlantske studije. Ona podseća da je predsednik Vučić bio među prvim političarima koji je ukazao na činjenicu da će Merkolovu najverovatnije na mestu kancelarke naslediti nemački konzervativac Armin Lašet, s kojim on ima jako dobre odnose.

- Bez obzira na značaj ekonomske saradnje koju Srbija ostvaruje s Nemačkom, ona je takva da ni Nemačkoj ne odgovara bilo kakvo izolovanje Srbije iz provesa evrointegracija ili na druge načine, posredno vezane za pritiske u vezi sa Kosovom, jer su u pitanju i interesi njihovih investitora. Istovremeno, pre nekoliko dana je samo potvrđen prvi klaster, poglavlja koja su već otvorena, te mi se čini da je na delu jedna vrsta zloupotreba procesa postignutog da bi se izvršila vrsta pritiska na Srbiju upravo u vezi sa pregovorima s Prištinom - kaže Milić.

Autor: